Biznis i politika
StoryEditor

Nakon problematične godine Brodosplit najavio gradnju privatnog rezidencijalnog i ekološki održivog broda

13. Ožujak 2024.

Brodosplit će izgraditi privatni rezidencijalni i ekološki održiv brod, s cijenom rezidencija od jednog do osam milijuna dolara, izvijestio je Brodosplit u srijedu. Kako navode u svom priopćenju, Storylines, pionir u industriji rezidencijalnih brodova, obnovio je ugovor o gradnji broda s brodogradilištem Brodosplit, a potpisivanje ugovora o gradnji označava značajnu prekretnicu u području pomorskih inovacija. Brod, nazvan MV Narrative, bit će simbol spoja luksuznog života i ekološke odgovornosti, bit će dug 233 metra i pružiti smještaj za 531 privatnu rezidenciju, koristeći pogon tekućim prirodnim plinom (LNG).

– Ugovor o gradnji broda obnovljen je kao nužnost zbog ogromnih promjena u globalnim okolnostima, koje su utjecale na komercijalne i tehničke dobavne lance te financije projekta – rekao je izvršni direktor Storylinesa Alister Punton.

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je kazao da je puno posla već obavljeno na dizajnu broda u pripremi za gradnju. Tehnički timovi s obje strane, nastavio je, intenzivno su surađivali s vanjskim stručnjacima iz područja hidrodinamike, buke i vibracija i ekspertima glavnih dobavljača opreme i društva za klasifikaciju Lloyd Register. 

– Danas imamo brod s dizajnom koji implementira poboljšanja u vezi s održivošću, cyber sigurnošću, pogonom i pogonskim sustavima. Imamo ekološki prihvatljiv brod optimalne performanse u skladu s primjenjivim pravilima i propisima – dodao je Debeljak.

Za razliku od tradicionalnih kruzera, MV Narrative je namijenjen isključivo za život na moru, nudeći raznolik niz sadržaja i objekata. Od pošte i škole do solarnog hidroponskog vrta i obalne marine, brod potiče osjećaj zajednice i samodostatnosti. Posebno se ističe najveći wellness centar na moru, koji obuhvaća površinu od 10 tisuća četvornih metara posvećenu spa tretmanima, fitnessu i holističkim zdravstvenim uslugama. Odgovornost prema održivosti proteže se izvan pogona, s inicijativama poput pretvaranja otpada u energiju, tržnice bez otpada i farme do stola koje prikazuju posvećenost ekološki svjesnom načinu života, navodi se u priopćenju.

– Cijene rezidencija na brodu MV Narrative kreću se od jednog do osam milijuna dolara, s ograničenim mogućnostima suvlasništva koje počinju od 598 tisuća dolara. U uzajamno korisnoj suradnji, Storylines i Brodosplit kreću na inovativno putovanje kako bi redefinirali luksuzni život na moru. Inženjering je već započeo, što potvrđuje predanost isporuci broda koji premašuje očekivanja kako u pogledu raskoši tako i ekološke odgovornosti – navodi se u priopćenju.

Ova vijest dolazi točno godinu dana otkad je Financijska agencija (Fina)  podnijela Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečaja Brodosplita navodeći kako ta tvrtka ima neizvršene osnove za plaćanje od 23,8 milijuna eura. Deset dana kasnije ​račun Brodosplita je deblokiran i stečaj obustavljen

18. travanj 2024 12:28