Biznis i politika
StoryEditor

Napetosti SAD-a i Kine: Shein i TikTok na radaru su američkih regulatora

04. Ožujak 2024.

Shein, poznati internetski trgovac sa sjedištem u Singapuru, mogao bi inicijalnu javnu ponudu (IPO) izdati u Londonu, a ne u New Yorku kako se očekuje. Naime, američke vlasti jačaju svoj pritisak na tvrtke povezane s Kinom pa ne bi začudilo da se Sheinu blokira pristup Wall Streetu u naporu da Sjedinjene Američke Države u potpunosti prekinu svaku poveznicu s drugim najvećim gospodarstvom na svijetu, piše Financial Times.

Prema riječima investitora azijske kompanije osim Londona se za alternativno tržište razmatrao i Hong Kong, ali je odabir ipak pao na London jer ulagači nešto opreznije gledaju na Kinu. Dok Shein nastavlja težiti uvrštenju u SAD kao prioritetu, Ujedinjeno Kraljevstvo je postalo alternativa jer političari u Washingtonu istražuju veze s Kinom, kao što je navodna upotreba pamuka iz Xinjianga.

Tvrtka je izvorno osnovana u Kini i oslanja se na prodavače i tvornice u zemlji za proizvodnju jeftine robe koja podupire njeno brzorastuće poslovanje. Jedan dužnosnik britanske vlade za Financial Times je rekao da bi Ujedinjeno Kraljevstvo ‘pozdravilo‘ uvrštenje Sheina i potvrdio da je tvrtka izrazila interes za inicijalnu javnu ponudu u Londonu. Kancelar Jeremy Hunt susreo se s predsjednikom Sheina Donaldom Tangom prošlog mjeseca kako bi obavili ‘uvodni razgovor‘ oko uvrštavanja na burzu.

Ako se Shein uvrsti u London bila bi to rijetka pobjeda za grad koji se posljednjih godina itekako borio da privuče velike ponude. Ipak, Shein je krajem prošle godine podnio dokumentaciju za uvrštenje Komisiji za vrijednosne papire i burzu u SAD-u gdje očekuje da će postići višu vrijednost nego u Velikoj Britaniji.

Tvrtka je procijenjena na više od 60 milijardi dolara u posljednjoj rundi financiranja, a kako je priopćilo Ministarstvo financija Ujedinjenog Kraljevstva London je razvio reforme koje bi mogle potaknuti UK kao odredište za IPO, uključujući i brži proces za izlistavanje tvrtki. Kako bi mogao biti izlistan na stranoj burzi Shein je tražio odobrenje i od Pekinga.

Iako još nije sigurno gdje će Shein biti izlistan, prošlog je mjeseca američki senator Marco Rubio napisao otvoreno pismo predsjedniku Komisije za vrijednosne papire (SEC) u SAD-u Garyju Gensleru pozivajući regulatorno tijelo da zahtijeva ‘detaljnije podatke‘ od tvrtke. Također je naveo i da Sheinov porez da se obrati regulatorima u Pekingu kako bi odobrili njegov IPO ‘izaziva ozbiljne sumnje da su dokumenti kompanije potpuni i točni‘.

Kako prenosi Financial Times, Shein je nastojao očistiti svoj lanac opskrbe prije planiranog izlaska na burzu. Otpustio je niz dobavljača u južnoj obalnoj pokrajini Guangdong nakon što je otkriveno da su prekršili određene zahtjeve za certifikaciju.

Upitna retorika

Najnoviji je to prikaz netrpeljivosti između SAD-a i Kine koja raste iz dana u dan, a proteklog se mjeseca osim Sheina na tapeti vlastodržaca u SAD-u našao i TikTok. Zadnjeg dana siječnja u američkom je Kongresu održano saslušanje čelnika velikih tehnoloških kompanija o pitanju sigurnosti djece na internetu. Kompanije poput Mete, X-a, Snapa i Discorda zakonodavci su izrešetali da nisu zaštitili djecu od zlostavljanja i iskorištavanja na internetu, a posebnu pozornost javnosti zaokupilo je ispitivanje izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa.

Naime, tijekom saslušanja senator Tom Cotton više je puta Chewa pitao o mogućim vezama s Kinom na što je Chew više puta odgovorio da je iz Singapura. Pitanja poput je li ikada služio u kineskoj vojsci, je li povezan s Komunističkom partijom Kine i je li ikada želio biti državljanin Kine izazvali su lavinu zgražanja ne samo u javnosti nego i u samom Kongresu pa je tako kongresni klub CAPAC na platformi X podijelio da je ‘povezivanje azijskih pojedinaca s Komunističkom partijom Kine ne samo rasizam, već i nevjerojatno opasno‘.

– Ovoj vrsti retorike nije mjesto u prostorijama Kongresa niti u našoj zemlji – poručili su iz CAPAC-a.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske matične tvrtke ByteDance, prethodno je bio pod nadzorom demokrata i republikanaca. Cotton je za emisiju ‘The Story With Martha MacCallum‘ Fox Newsa netom nakon ispitivanja rekao da Chew ‘ima puno toga za objasniti‘.

Naime, napetosti između Washingtona i Pekinga na visokim su razinama još otkad je Donald Trump pokrenuo takozvani trgovinski rat protiv Kine, a ostale su nepromijenjene i pod Bidenovom administracijom pa je trenutni američki predsjednik samo nastavio ovaj sukob i to prvenstveno zbog čipova kako bi ograničio razvoj kineske vojne industrije.

Kako se ne bi našli između dvije cijevi mnoge su velike kompanije zato odlučile preseliti svoje tvornice iz Kine, zemlje koju se posljednja četiri desetljeća zvalo ‘svjetskom tvornicom‘, u neka druga jeftinija proizvodna središta u Aziji.

Tako su se mnoge od njih, uključujući Apple i Mazdu, selile iz kineskih tvornica u susjedne azijske zemlje kao što su Vijetnam i Bangladeš. Osim napetosti između dvije svjetske sile, jedan od razloga za ovu selidbu zasigurno su i problemi s opskrbnim lancima koji su izazvali velike štete tijekom pandemije, ali i nakon. No, kako će se završiti ovaj trgovinski rat tek treba vidjeti, ali napetosti, čini se, ne posustaju.

26. travanj 2024 20:50