Biznis i politika
StoryEditor

Nizozemski fond Pluralis preuzima vlasnički udio u Telegram Media Grupi

15. Lipanj 2023.
Miran Pavić

Investitor Pluralis B.V. iz Nizozemske, specijaliziran za ulaganje u kvalitetne i neovisne europske medije, iskazao je namjeru prijave koncentracije Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, radi planirane investicije u društvo Telegram Media Grupa d.o.o., stoji u priopćenju.

Nakon odobrenja svih nadležnih tijela i realizacije planirane transakcije, Pluralis B.V. steći će manjinski udio u Telegram Media Grupi na čijem je čelu Miran Pavić, dok će sva izdanja društva zadržati punu uredničku neovisnost.

Pluralis B.V. ulaže u uspješne medijske kompanije u Europi koje se bave neovisnim i kvalitetnim izvještavanjem u zemljama u kojima je medijski pluralizam ugrožen, kako bi ih podržao u razvijanju poslovanja i očuvanju neovisnosti. Članovi, investitori i partneri Pluralisa prestižne su medijske kuće iz Europe, zaklade i investitori, kojima je stalo do promicanja kvalitetnog novinarstva, pluralizma i medijskih sloboda, priopćili su iz Telegrama.

Telegram Media Grupa d.o.o. izdavač je news portala Telegram, s pripadajućim medijskim brendovima kao što su Telesport, Super1, PitanjeZdravlja i Openspace i više od 1.3 milijuna jedinstvenih korisnika mjesečno.

Lansiran 2015. godine, Telegram se, kako navode, etablirao kao jedan od vodećih news portala na tržištu, s naglaskom na istraživačke serijale i autorsko novinarstvo. Prema istraživanju navika potrošača, Telegram je proglašen najkvalitetnijim portalom u Hrvatskoj, a njegovi novinari redovito osvajaju novinarske nagrade i međunarodna priznanja za svoj rad. 

U Pluralisovom portfelju nalaze se još poljski izdavač Gremi media i slovački Petit press. Kada je riječ o ulagačkom pristupu ističu da im je cilj kada ulažu u tvrtku dvostruk: podržati i ojačati njezino upravljanje i poslovne izglede te pomoći u očuvanju uređivačke neovisnosti njezinih novinskih operacija.

- Iz dugogodišnjeg iskustva znamo da je jak biznis najbolji jamac uređivačke neovisnosti. Naši dioničari i menadžment donose bogatu stručnost i iskustvo u medijskom poslovanju. Podržavamo menadžment aktivnim sudjelovanjem u odboru i prijenosom vrhunske stručnosti u industriji koja može olakšati rast tvrtke i stvaranje vrijednosti - stoji na web stranici Pluralisa.

Neki od Pluralisovih dioničara su  Mediahuis, Oak Foundation, Soros Economic Development Fund, GLS Bank, MDIF, King Baudouin Foundation i Tinius Trust.

01. svibanj 2024 02:15