Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka autoindustrija gubi korak s konkurencijom

04. Rujan 2023.
foto Shutterstock
Njemačkoj prijeti gubitak statusa velesile automobilske industrije, upozorila je predsjednica Njemačke udruge automobilske industrije (VDA) Hildegard Mueller uoči sajma IAA Mobility.
 
Njemački proizvođači možda i mogu opstati bez reformi, ali Njemačka bi izgubila status automobilskog središta, rekla je šefica udruge za dpa.
 
Ključni su problemi po Mueller prekomjerna regulativa, spore političke odluke i nepostojanje pravnog okvira za pitanja poput umjetne inteligencije.
 
Na prvom je mjestu ipak struktura troškova, rekla je, zbog koje međunarodna konkurentnost Njemačke "dramatično" slabi,. Osobito su troškovi energije znatno veći u Njemačkoj nego u drugim velikim prozvođačima automobila, precizirala je Mueller.
 
Automobilska industrija traži od države da privremeno subvenionira cijenu električne energije kako bi spriječila odlazak proizvođača baterija i poluvodiča iz Njemačke odnosno kako bi privukla strane kompanije u najveće europsko gospodarstvo.
 
Prošli tjedan vlada je kompanijama najavila porezno rasterećenje u visini 32 milijarde eura u iduće četiri godine, ali subvencije za struju još su predmet rasprava.
 
Kancelar Olaf Scholz otvorit će u utorak sajam IAA Mobility, koji okuplja proizvođače automobila, dobavljače, tehnološke tvrtke, ali i političare, napominje dpa.
27. travanj 2024 21:46