Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka industrija očekuje stagnaciju gospodarstva u 2023.

19. Lipanj 2023.
Inflacija Njemačkafoto Shutterstock

Njemačko gospodarstvo ove će godine stagnirati zbog visoke inflacije i podignutih troškova zaduživanja koji će opteretiti osobnu potrošnju i građevinski sektor, predviđaju u njemačkom udruženju industrije (BDI).

- U recesiji smo. U 2023. godini BDI očekuje da će se bruto domaći proizvod (BDP) više-manje zadržati na prošlogodišnjoj razini. Zamjetan oporavak trebao bi uslijediti tek iduće godine - rekao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

Kompanije više ulažu u opremu i u patente, a oslonac gospodarstvu bit će i vanjska trgovina, drže u BDI-ju, procijenivši da će izvoz robe i usluga ove godine porasti dva posto. Uvoz bi pak u realnom izrazu trebao stagnirati zbog pada cijena energije i sirovina.

- Ahilova peta gospodarstva bit će osobna potrošnja budući da potrošače pritišću visoka inflacija i pad realnih plaća, ističu, izdvojivši i građevinarstvo, zbog podignutih kamatnih stopa i visokih materijalnih troškova.

- Njemačka je suočena s mnoštvom velikih izazova. Političari moraju sustavno pristupiti pitanju strukturnih reformi -  poručio je Russwurm, pozivajući na bolje porezne okvire za ulaganja, brže procedure planiranja i ishođenja odobrenja.

Naglasio je da mnogi poduzetnici gube strpljenje te da ih muči nesigurnost.

Čelnik BDI-ja osvrnuo se i na poslovanje u Kini nakon poruka iz vlade da bi njemačke kompanije trebale smanjiti ovisnost o azijskom divu i krenuti u potragu za novim tržištima u Aziji.

Vlada pod vodstvom kancelara Olafa Scholza radi na strateškom dokumentu o Kini koji će biti objavljen do kraja godine.

Ministar gospodarstva Robert Habeck nagovijestio je u ožujku da bi mogli ograničiti izvoz u Kinu kako bi zaštitili prednost Njemačke u tehnologiji.

- Udaljavanje od Kine bilo bi nerealno i štetno -  poručuju iz udruženja.

03. svibanj 2024 11:59