Biznis i politika
StoryEditor

Njemačka ipak produljuje životni vijek preostalih nuklearnih elektrana

18. Listopad 2022.
nuklearna elektrana

Nakon koalicijskih svađa oko nuklearne energije, njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je da sve tri nuklearne elektrane, one koje još nisu ugasili, rade tijekom cijele zime pa sve do travnja iduće godine, kako bi se spriječila moguća energetska kriza, piše Deutsche Welle.

Iako u vladajućoj koaliciji postoje ne slaganja oko životnog vijeka nuklearnih elektrana, Scholz je nadjačao partnere u kabinetu, što je potvrdio i vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck iz Zelene stranke.

Scholz je također zatražio od ministarstva da predstave ‘ambiciozan zakon za povećanje energetske učinkovitosti‘, kao i obvezujući sporazum o postupnom ukidanju ugljena do 2030. godine. Inače, Njemačka je planirala dovršiti postupno ukidanje nuklearne energije do kraja 2022., ali kriza u opskrbi energijom nakon ruskih rezova plina natjerala je Scholtza na promjenu paradigme.

Političko neslaganje

Prošloga tjedna su se Zeleni složili da dvije nuklearke u južnoj Njemačkoj ostanu u pognu od travnja, ali su htjeli zatvoriti treću u sjeverozapadnom okrugu Emsland do kraja godine, dok su se Slobodni demokrati (FDP) zalagali  da sve tri tvornice ostanu otvorene do 2024. godine.

Najveća njemačka elektroenergetska kompanija RWE rekla je nakon Scholzove najave da će odmah početi s pripremama za produljenje rada svoje elektrane Emsland do travnja 2022. Međutim, Ricarda Lang, supredsjednica Zelenih, kritizirala je Scholzovu odluku, rekavši da nuklearna elektrana Emsland ‘nije potrebna za stabilnost mreže‘, te da njezin daljnji rad neće biti potreban dok su operateri nuklearne elektrane rekli kako je potreban što žurniji pravni okvir za produženje rada, jer će se u suprotnom zatvoriti prema prvotnom planu na kraju godine

Postupno ukidanje nuklearnog programa

Njemačka ministrica okoliša Steffi Lemke obećala je da će se Njemačka pridržavati postupnog ukidanja nuklearne energije te da će to napraviti do kraja travnja 2023. i naglasila je kako ‘neće biti produljenja‘. Njemačko postupno ukidanje nuklearne energije počelo je 2000. godine pod koalicijskom vladom SPD-a Zelenih, koja je zatvorila niz postrojenja, za kojima danas mnogi žale, a godinama kasnije, pod bivšom kancelarkom Angelom Merkel iz konzervativnog CDU-a, Njemačka je odlučila zatvoriti i svoje preostale nuklearne elektrane nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi.

Pred Njemačkom je sada veliki izazov, a taj je da država mora rekonstruirati svoj energetski miks zbog kolapsa opskrbe energijom iz Rusije, jer su rastuće cijene energije donijele strah od hlade zime.

24. travanj 2024 04:25