Biznis i politika
StoryEditor

Norveški Equinor i njemački RWE planiraju izgradnju novih elektrana koje bi trebale preći na vodik

06. Siječanj 2023.

Norveška energetska tvrtka Equinor u suradnji s njemačkom tvrtkom RWE planira izgraditi nekoliko novih plinskih elektrana koje bi s vremenom trebale raditi na vodik. Rezultat je to planova dviju zemalja za opsežnim partnerstvom u razvoju zelene energije.

Tvrtke su u četvrtak potpisale sporazum o izgradnji novih elektrana u Njemačkoj koje će prvo raditi na plin, a zatim na vodik proizveden iz plina uz skladištenje ugljika, a krajnji je cilj rad na vodik dobiven korištenjem obnovljive energije.

‒ Energetska kriza istaknula je važnost Norveške kao pouzdanog dobavljača plina Europi, ali je također naglasila potrebu za ubrzanjem prijelaza na obnovljivu energiju ‒  poručio je norveški premijer Jonas Gahr Støre.

Sporazum uključuje izgradnju plinskih elektrana u Njemačkoj kao dio odmicanja zemlje od ugljena, uspostavljanje proizvodnje vodika s niskim udjelom ugljika u Norveškoj, izvoz vodika putem potencijalnog cjevovoda između zemalja te zajednički razvoj offshore vjetroelektrana.

Anders Opedal, izvršni direktor Equinora, rekao je da suradnja ima potencijal razviti Norvešku u ključnog dobavljača vodika u cijeloj Europi.

‒ Ovo je jedinstvena prilika za izgradnju vodikove industrije u Norveškoj gdje se vodik također može koristiti kao sirovina za domaće industrije ‒ zaključio je.

Odmicanje od Rusije

Norveška je istisnula Rusiju s mjesta najvećeg dobavljača plina za EU od invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine. Sve se više nameće kao demokratski dobavljač nafte po izboru za razliku od drugih izvora kao što su Rusija ili Katar.

Ulaganje u vodik velik je dio napora Berlina da Njemačku do 2045. godine učini ugljično neutralnom, ali i da se odmakne od ruskog plina.  

Norveška je posebno zainteresirana za promicanje takozvanog plavog vodika, koji se proizvodi iz plina, ali s ugljikom zarobljenim i pohranjenim.

Njemačka je više skeptična prema plavom vodiku i stavila je veći naglasak na ‘zeleni‘ vodik, proizveden iz vode korištenjem energije vjetra i sunca.

‒ Kako bi se postigao napredak u pretvorbi s fosilnih goriva na vodik, postoji hitna potreba za brzim povećanjem ekonomije vodika. Plavi vodik u velikim količinama može započeti, s naknadnom pretvorbom u opskrbu zelenim vodikom ‒ izjavio je Markus Krebber, izvršni direktor RWE-a.

Njemačka cilja na 14 teravat sati domaće proizvodnje vodika do 2030. godine što je dramatično povećanje, ali koje još uvijek pada značajno ispod projicirane potražnje za vodikom u zemlji do tog datuma od 90 TWh-110 TWh. Kao rezultat toga, većina njemačkog vodika morat će se uvoziti.

28. travanj 2024 03:51