Biznis i politika
StoryEditor

Nova pravila igre u 2023. (6): Zabrana rada nedjeljom i izbjegavanje dvostrukog oporezivanje sa SAD-om još na čekanju

20. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Nastavljamo s objavljivanjem najvažnijih promjena propisa u 2023. koje se odnose na poslovnu zajednicu. Danas se bavimo izmjenama koje su najavljene, pa bi se uskoro mogle očekivati.

Izmjene koje se uskoro mogu očekivati

71.       Potpisan je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, ali primjena čeka ratifikaciju u Senatu SAD-a i Hrvatskom saboru.

72.       Izmjene zakona o trgovini prošle su prvo čitanje u Saboru. Riječ je o zabrani rada nedjeljom trgovinama (osim 16 nedjelja u godini), ali i o ograničenju od 90 sati rada u ostalih šest dana, što znači najviše 15 sati na dan.

73.       Od 1. srpnja prestaje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta za europske državljane. Zato su prošle godine i donesene izmjene zakona kojima pravo prvokupa poljoprivrednog zemljišta po tržišnoj cijeni ima država.

74.       Telekomunikacijski operateri EU i zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o roamingu na temelju koje bi od 1. listopada trebale biti smanjenje naknade za roaming. Koliko će pojeftiniti telefoniranje s BiH, Srbijom, Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Kosovom, ovisit će o dogovoru telekoma, koji još nije postignut.

75.       Odredbe u izmjenama Zakona o radu o uređenju rada putem digitalnih platformi stupit će na snagu 2024. godine.

76.       Vlada je na kraju prošle godine u Sabor uputila Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Jedan od ključnih propisa za razvoj turizma već je u fazi donošenja izazvao velike polemike, ponajprije u vezi s dostupnosti pojasa uz more. Kritičari tvrde da se tim dokumentom široj populaciji zabranjuje pristup plažama, a iz Vlade odgovaraju da se samo predviđa bolji nadzor nad pomorskim dobrom te da se pristup plažama osigurava svima.

77.       Očekuje se donošenje izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju (usvojen je u prvom čitanju) kojim se predlaže povećanje participacije osiguranika u troškovima liječenja.

Kraj

30. travanj 2024 10:13