Biznis i politika
StoryEditor

Nova predsjednica EIB-a najavljuje veća ulaganja u nuklearnu energiju i obranu

27. Veljača 2024.
Nadia Calvino, predsjednica Europske investicijske banke (EIB)

Nova predsjednica Europske investicijske banke (EIB) najavila je otvorenost za nova financiranja nuklearnih  projekata kao i veća ulaganja u obranu.

Nadia Calviño, bivša španjolska ministrica gospodarstva koja je prošli mjesec preuzela predsjedništvo EIB-a od Nijemca Wernera Hoyera, u intervjuu za Financial Times iznijela je nekoliko područja u kojima će se razlikovati od svog prethodnika. Hoyer je usmjerio banku dalje od ulaganja u nove nuklearne elektrane i bio je notorno nesklon riziku, što Calviño želi promijeniti.

EIB-u, čija bilanca stanja iznosi više od 500 milijardi eura, nije zabranjeno ulagati u atomsku energiju, ali izbjegava nove projekte nuklearne proizvodnje još od 1987., većinom zbog protivljenja ovom najčišćem obliku energije iz zemalja, uključujući Njemačku koja je svoje nuklearne elektrane neslavno zatvorila.

Calviño je rekla da Europa ‘treba biti aktivna te da ne smije zaostajati za modularnim reaktorima koji su u EU još u fazi istraživanja. Naime, modularna tehnologija trenutačno je operativna samo u Kini i Rusiji, ali brojne zemlje, uključujući Francusku, UK i SAD, također je žele primijeniti.

- Svaki će se projekt ocjenjivati  ovisno o ekonomskoj i financijskoj održivosti, ekološkoj održivosti i tehničkoj održivosti - rekla je Calviño.

Ulaganja u nuklearnu energiju i obranu bili su zahtjevi koje je Francuska postavila u zamjenu za potporu Calviñu da dođe na čelo EIB-a, kažu dužnosnici EU-a. Zbog toga ne čudi da Francuska pozdravlja stav EIB-a koji ‘prepoznaje važnost sektora malih modularnih reaktora‘, priopćilo je francusko ministarstvo financija.

Obrambena politika

Što se tiče obrane, politika kreditiranja dopušta banci ulaganje u predmete dvostruke namjene poput dronova koji imaju i vojnu i civilnu primjenu, ali isključuje oružje, streljivo i vojnu infrastrukturu. No, neke zemlje poput Francuske i Finske žele da EIB uključi i oružje u svoja ulaganja, ali tome se protive neutralne zemlje uključujući Austriju, Irsku i Njemačku koja tvrdi bi se financiranje obrane moglo proširiti unutar trenutnih pravila.

Kao kompromis, Calviño je obećala ministrima financija bloka da će za dva mjeseca izvijestiti o ‘opsegu i definiciji tehnologija i opreme dvostruke namjene‘, rekla je.

Jasno je da moramo ojačati europsku sigurnosnu i obrambenu industriju i spremni smo učiniti više i bolje -  rekla je Calviño.

Inače, što se financiranja obrane tiče, banka je prošle godine povećala svoje višegodišnje financiranje ulaganja u obranu sa 6 milijardi eura na 8 milijardi eura do 2027. godine.

26. travanj 2024 09:41