Biznis i politika
StoryEditor

Nove mjere protiv Kine: Njemačka razmatra stroža pravila za izravna ulaganja

21. Kolovoz 2023.

Zamjenik njemačkog kancelara Robert Habeck iznio je prijedloge za povećanje nadzora nad kineskim ulaganjima slijedeći primjer SAD-a dok se Njemačka bori s povećanim geopolitičkim rizicima koji okružuju Kinu.

Habeck je predložio da se pooštre ograničenja izravnih stranih ulaganja u Njemačkoj u kritičnim sektorima kao što su poluvodiči i umjetna inteligencija. Prijedlozi njemačkog dužnosnika dolaze deset dana nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden iznio uredbu kojom ograničava američke investitore u ulaganju u kineski tehnološki sektor, o čemu smo već pisali u Lideru.

Kinu, koja se već nalazi u gospodarskim problemima, zapadni saveznici kritiziraju zbog njezinog rastućeg autoritarizma, razvijanja vojne industrije te bliskih odnosa s Rusijom i nakon početka invazije na Ukrajinu.

Ipak, njemački kancelar Olaf Scholz, kako piše  Financial Times, nije pretjerano zainteresiran za poduzimanjem dramatičnih koraka koji bi ograničili gospodarske veze s Pekingom strahujući da bi mogli naštetiti političkim i trgovinskim odnosima sa zemljom koja je bila najveći trgovinski partner Njemačke posljednjih osam godina

Prema pisanju stranih medija, nove mjere nisu usredotočene na izlazna ulaganja u kineski tehnološki sektor kao što je Washington to učinio nego se navodno radi o pooštravanju već postojećih zakona. Naime, poduzeća i ulagači izvan EU koji žele poslovati u bloku već su povrgnuti postupku provjere prilikom kupnje imovine, a zakonodavna tijela imaju pravo veta na stjecanje imovine ako smatraju da postoji prijetnja za nacionalnu sigurnost ili javni red.

Iako Habeckovi prijedlozi ne spominju izričito Kinu, oni uključuju stroža ograničenja za sektore u kojima se kineska dominacija ili utjecaj smatra prijetnjom zapadnoj gospodarskoj sigurnosti kao što su recimo poluvodiči, umjetna inteligencija i kvantno računalstvo, prenosi Financial Times.

Njemački ministar također nastoji razbiti ono što Berlin vidi kao kineske napore da zaobiđe postojeća pravila, poput stjecanja intelektualnog vlasništva prema ugovorima o licenciranju, širenjem definicije koje vrste ulaganja podliježu provjerama.

Njemački je dužnosnik naglasio da Njemačka ‘jest i ostat će otvorena investicijska lokacija‘ koja će i dalje primati međunarodne ulagače, no da izravna strana ulaganja ‘ne smiju ugroziti cilj osiguranja njemačke i europske gospodarske sigurnosti‘.

Dodatno zaoštravanje pravila za tvrtke koje su duboko izložene Kini najavljeno je još u studenom kada je Njemačka napravila prve korake u smanjenju svoje ovisnosti o azijskoj gospodarskoj velesili unatoč snažnim gospodarskim vezama.

Prema novim prijedlozima, revidirala bi se ulaganja u kojima investitor dobiva pristup robi ili tehnologiji domaće tvrtke putem ugovornih sporazuma, a ne putem stjecanja dionica s pravom glasa, što je već predmet dovoljne regulatorne kontrole.

Osim toga, njemačka vlada također razmatra provjeru sigurnosne važnosti novih tvornica koje su u Njemačkoj sagradile strane tvrtke, kao i treba li pomno ispitati ugovore o istraživačkoj suradnji kritične za sigurnost.

Kina se tako ponovo našla na udaru zapadnih sila kojima je stala na žulj razvojem tehnološkog sektora.

27. travanj 2024 17:58