Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Vlada će korigirati prognozu rasta za 2023. prema dva posto

20. Travanj 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Vlada će idući tjedan objaviti revidirane prognoze rasta gospodarstva za ovu godinu, pomičući ih sa sadašnjih 0,7, prema dva posto, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici vlade.

Idući tjedan bit će revidirane vladine prognoze koje su bile na 0,7 posto rasta, a sada će ići u smjeru dva posto, rekao je.

Prethodno je podsjetio na prošlotjedni izvještaj Fitcha koji je potvrdio rejting Hrvatske ‘BBB+‘, uz stabilne izglede.

- Povećana nam je procjena gospodarskog rasta. Naznačili su i koristi od Schengena, europodručja. Prepoznaju i smjer i sidro te reformske napore i otpornost na krizu. Vidimo da nam je trend bolji nego što se planiralo, a da se inflacija smanjuje - rekao je Plenković.

Kako bi svi kupci koji toplinsku energiju koriste za grijanje prostora i zagrijavanje potrošne tople vode bili subvencionirani neovisno o priključku te kako bi se nadoknadila razlika u cijeni svim krajnjim kupcima iste kategorije, vlada je danas donijela odluku kojom će u subvencionirane troškove energije uključiti kupce na centralnim toplinskim sustavima u Osijeku i Zagrebu.

Među njima su škole, bolnice, fakulteti i tvrtke spojene na parovodnu mrežu i toplinsku energiju koriste za grijanje prostora i zagrijavanje potrošnje tople vode.

Vlada je odobrila i kreditno zaduženje Hrvatskih cesta od 116,7 milijuna eura radi financiranja projekata i plana poslovanja u 2023. godini te u tu svrhu odobrila državno jamstvo.

18. svibanj 2024 02:58