Biznis i politika
StoryEditor

Plinske bušotine kod Vukovara generirat će prihod od 10 milijuna dolara mjesečno, ali za Kanađane

06. Studeni 2023.
Vermilion Energy

Kanadska naftna kompanija Vermilion najavila je, predstavljajući poslovne rezultate za treći kvartal, izgradnju plinske infrastrukture za svoje bušotine u istočnoj Hrvatskoj koje bi trebale generirati 10 milijuna dolara prihoda mjesečno.

Vermilion nadalje najavljuje da su već započeli pripremu lokacije na istoku Hrvatske za buduće plinsko postrojenje, čije je puštanje u rad planirano sredinom 2024. godine. No, osim eksploatacije i novog postrojenja, Kanađani najavljuju da nastavljaju tražiti nove izvore plina u Hrvatskoj, koji se, čini se, pokazao itekako kvalitetnim.

- Trenutačno smo u procesu izgradnje hrvatskih plinskih postrojenja. Tamo imamo nominalni kapacitet prodaje od oko 15 milijuna kubičnih stopa dnevno. Mislim da u Europi o tim brojevima morate razmišljati ne samo u smislu količine nego u smislu mnogo većeg neto povrata nego što smo pretpostavili, pogotovo u odnosu na povrat u Sjevernoj Americi. Ako zamislimo Hrvatsku s 20 milijuna kubičnih stopa dnevno u te dvije bušotine, to bi moglo generirati 10 milijuna dolara prihoda mjesečno i s netback profitima (op. a., bruto dobit od proizvodnje plina) koji su otprilike sedam ili osam puta veći nego u Kanadi – rekao je na predstavljanju Darcy Kerwin, potpredsjednik Vermilion Energyja za međunarodno poslovanje.

Prema informacijama iz kompanije, rast proizvodnje plina na međunarodnim operativnim projektima Vermilliona rast će za 11 posto u idućoj godini i za pet posto na teritoriju Sjeverne Amerike.

Inače, Vermilion Energy, koji je izlistan na njujorškoj burzi, izvijestio je o snažnom rastu poslovnih rezultata u trećem tromjesečju za 2023., a prema najavama novih projekata u Hrvatskoj, ali i Njemačkoj  Australiji, prihodi će i iduće godine imati solidne stope rasta. Njihove bušotine u Hrvatskoj pokrivaju približno 515 tisuća hektara, što Vermilion čini, stoji na njihovim službenim stranicama, „jednim od najvećih kopnenih vlasnika zemljišta u zemlji“.

Jednu bušotinu dobila i Ina 

No, Vermilion nije, barem ne bi trebao biti, vlasnikom zemlje, već samo koncesionar nad bušotinama. Podsjetimo, u srpnju 2014. godine je raspisano nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu (Panonski bazen). Definirano je ukupno šest istražnih područja koji se protežu uz područje Drave, istočne Slavonije i Save.

Temeljem ovog nadmetanja, 2016. godine potpisano je pet ugovora, od kojih četiri sa podružnicom kanadske kompanije Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. i jedan s INA – Industrijom nafte d.d. Bušotinski radni prostor je pripremljen i 17. lipnja 2019. godine počinje izrada bušotine, a ako je suditi prema Vermilionovim planovima, plina u Panonskom bazenu ima napretek.

Profit koji bi trebao potaknuti daljni rast kanadskog naftnog diva neće nažalost ostati u Hrvatskoj, koja će dobiti tek mrvice. Naime, prema ugovoru o koncesiji Kanađani će plaćati Hrvatskoj tek naknadu za eksploataciju plina, a tu će naknadu dijeliti proračuni države, općine i županije u kojoj se bušotine eksploatiraju.

- No ta naknada ima u sebi i ugrađen postotak od profita, tako da će svi na koncu ipak realizirati veće prihode temeljem eksploatacije pline - istaknuo je Davor Štern, stručnjak za energetiku. On tvrdi kako najave o ostvarenju ‘10 milijuna dolara mjesečnih prihoda po bušotini u tom biznisu, ni nisu toliki spektakl‘.

- Solidno, ali ništa više od toga - tvrdi Štern dodavši da neće samo profitirati lokalne zajednice i država, nego i Plinacro koji će panonski plin distribuirati.

 

30. travanj 2024 10:51