Biznis i politika
StoryEditor

Poboljšanje u lancima dobave podržava daljnje smirenje inflacije

21. Svibanj 2023.
Josip Sjauš. Marijos logistika, Poslovna zona Poličnikfoto Ratko Mavar

Globalni indeks napetosti u nabavnim lancima u travnju je pao je na najnižu razinu od kolovoza 2009. U prilog tome ide daljnji pad brodskih vozarina te avionskih teretnih tarifa, dok cijena memorijskih čipova pada, a rok isporuke se od travnja prošle godine konstantno skraćuje, piše HUP.

Nakon snažnog pada cijena industrijskih metala, bakra i aluminija, povlačenje kineskih politika nultog COVID-a te otvaranje tamošnje ekonomije početkom ove godine potiče blagi rast cijena spomenutih strateških metala. Stabilizirala se i potražnja za drvenom sirovinom korištenom u građevini, proizvodnji namještaja i papira te ambalaži. Potražnja za euro-paletama nezamjenjivim u mnogim transportnim sektorima također jača zbog povećanih potreba za skladištenjem robe. Iako su se cijene drvene sirovine stabilizirale na dvogodišnjem minimum, one su i dalje 1,5-2 puta više u odnosu na pred-pandemijske razine.

Povratak Kine na globalnu ekonomsku scenu će zasigurno imati pozitivan utjecaj na svjetsku trgovinu s obzirom na pad uvoznih cijena inputa europskih poduzeća te uklanjanje trgovinskih barijera te u konačnici pad opće razine inflacije.Unatoč spomenutom, kinesko ponovno otvaranje još uvijek potencijalno može dovesti do porasta cijena sirovina, nakon što je potražnja te zemlje smanjen tijekom period pandemijskih restrikcija.

Globalna potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) porasla je jer je Europa prošle godine napuštala ruski plin kao ključni energent, a članice EU će se sada morati natjecati s Kinom zbog ograničene ponude LNG-a na svjetskom tržištu. Istovremeno, cijene nafte mogle bi porasti tijekom sljedećih mjeseci jer je OPEC iznenada smanjio proizvodnju od svibnja 2023. do kraja godine, a kineska potražnja raste.

Konačni rezultat ovih događaja ovisit će u konačnici o snazi ekonomskog rasta, budući da pooštravanje monetarne politike može oslabiti globalnu potražnju i smanjiti potražnju za sirovinama te ključnim intermedijarnim dobrima, zaključuju iz HUP-a.

04. svibanj 2024 12:24