Biznis i politika
StoryEditor

Poduzetnik Dragan Jurilj: Do prijepora je došlo kada je Muharrem Balat vođenje poslovanja prepustio sinu

30. Lipanj 2023.
Dragan Jurilj

Preminuo je Muharrem Balat, biznismen čiji je holding ulagao i u geotermalnu elektranu u Velikoj Ciglenoj. Prema dobivenim informacijama, Balat je preminuo zbog otkazivanja više organa dok je bio na liječenju u privatnoj bolnici u četvrti Kuşadası u Aydinu. Vijest o smrti Balata, kojemu unatoč svim naporima liječnika nije bilo spasa, došla je u utorak, 27. lipnja u popodnevnim satima. 

Geotermalnu elektranu u Hrvatskoj Balat je razvijao s poduzetnikom Draganom Juriljem, no zbog neslaganja suvlasnika, pokrenuto je nekoliko sporova na Trgovačkom sudu između imatelja poslovnih udjela u nekadašnjem Geoenu u vezi vlasničkih i upravljačkih prava. Tvrtka Geon je u međuvremenu prestala postojati, a vlasništvo, obveze i prava nad Velikom Ciglenom je preneseno na Juriljevu tvrtku, Geo Power Energy Development.

- G. Muharrem Balat bio je uspješan i cijenjen poslovni čovjek. Ovdje koristim priliku da obitelji i prijateljima g. Muharrema Balata izjavim iskrenu sućut. U partnerstvu s g. Balatom, izgradio sam prvu Hrvatsku i najveću ORC geotermalnu elektranu u Europi. Naše partnerstvo rezultiralo je izgradnjom Geotermalne elektrane ‘Velika 1‘ koja je perjanica geotermalnog sektora u Hrvatskoj ali i u Europi. Tako da je g. Muharrem Balat ostavio znatan trag u energetskom sektoru Republike Hrvatske.

Nažalost, do naših međusobnih prijepora došlo je kad se g. Muharrem Balat zbog bolesti prestao aktivno baviti vođenjem poslovanja i kad je vođenje poslovanja prepustio svom sinu. Sin g. Muharrema Balata, Orkun Balat, moram nažalost zaključiti, nije krenuo očevim stopama. Umjesto razvijanja novih partnerskih projekata, počeo je poduzimati raznorazne protupravne radnje, zloporabiti moje povjerenje i narušavati naše partnerske odnose. Zbog tih nezakonitih radnji koje je poduzeo Orkun Balat podnijeli smo više kaznenih prijava i pokrenuli više sudskih postupaka koji su rezultirali gubitkom njegovih vlasničkih prava u geotermalnoj elektrani - za Lider je komentirao Jurilj. 

26. travanj 2024 10:58