Biznis i politika
StoryEditor

Pogledajte kakav je novi skok inflacije u veljači, i koliko je poskupio prijevoz

16. Ožujak 2022.
Zalihe prije poskupljenja - detalj s benzinske crpke u Krapini

Godišnja inflacija u veljači se popela na 6,3 posto. Toliko su, prema objavi Državnog zavoda za statistiku, porasle cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju od prošlogodišnje do ove veljače. U posljednjih mjesec dana cijene su narasle 0,9 posto.

Podsjetimo, prošlog mjeseca inflacija je bila 5,7%.

Najveći porast cijena u veljači u prosjeku je ostvaren u prijevozu - 10,7%. Hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su točno 10%, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva 6,5%, alkoholna pića i duhan 6,4%, restorani i hoteli 6,2%, rekreacija i kultura 4%, odjeća i obuća 3,5%, razna dobra i usluge 3,4%, te stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva 3,3%.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupinama energija, za 10,4%, (doprinos porastu od +1,74 postotna boda), neprerađeni prehrambeni proizvodi, za 10%, (+0,85 postotnih bodova) te hrana, piće i duhan, za 9,4%, (+2,92 postotna boda).

Treba reći da u ova poskupljenja nije uvršteno povećanje cijene goriva prošlog i ovog utorka, nakon perioda kad su cijene bile zamrznute. Zato nije čudo da potrošači stvaraju zalihe, poput ovih na fotografiji koju je Ratko Mavar snimio u ponedjeljak u Krapini. 

No, sve je to tek zahuktavanje vala poskupljenja, koji će se posebno osjetiti u podacima za dva mjeseca, kad će biti objavljeno koliko su nam porasle cijene u travnju. Naime, tada će u računicu ući poskupljenje plina kućanstvima za 10-23%, te struje od 9,6%.

01. svibanj 2024 15:03