Biznis i politika
StoryEditor

Rastu neoporezive naknade: Donosimo pregled svih povećanih naknada

07. Studeni 2023.
foto Ratko Mavar

S prvim danom nove godine, 2024., kreće novi obračun neoporezivih naknada i primitaka. U javnoj raspravi se od danas nalazi veći broj pravilnika Zakona o porezu na dohodak, a među njima je i onaj kojim se definiraju iznosi 47 neoporezivih naknada, potpora, nagrada i drugih primitaka. Prema novim pravilima, svaki radnik u Hrvatskoj može mjesečno dobiti neoporezive dodatke do maksimalno 250 eura ako to odluči poslodavac.

Prigodna nagrada diže se na neoporezivi iznos od 700 eura. Novčane nagrade za radne rezultate (dodatna plaća), pak, porast će s 995,42 na 1120 eura, a paušalna naknada za trošak prehrane sa 796 na 1200 eura. Kada je riječ o prigodnim nagradama radnicima, za navršenih deset godina staža, primjerice, neoporezivi se iznos povećava sa 199,09 eura na 280 eura, a za navršenih 30 godina staža s 464,53 na 504 eura.

Dnevnice za službeno putovanje u zemlji, penju se s 26,55 eura na 30 eura. Potpore zbog invalidnosti radnika istodobno rastu s 331,81 na 560 eura.

Studenti i učenici također mogu očekivati veliko povećanje neoporezivih iznosa, koje će u mnogim slučajevima iznositi i više od 20 posto. Stipendije će biti neoporezive u iznosu od 539,90 eura mjesečno, a iznos se penje na 840 eura. Na naknade sportašima ubuduće se neće plaćati porez do iznosa od 560 eura, a dosad je to bilo 232,27 eura.

Sve te porezne promjene povećat će primitke radnika, a ako je suditi prema izračunu Ministarstva financija prošle je godine temeljem takvih primitaka isplaćeno 12 milijardi kuna, što je pridonijelo i malo većem rastu ukupnih primanja zaposlenih nego što to pokazuju podaci o prosječnim plaćama.

- Ovo je tek prijedlog izmjena Pravilnika o porezu na dohodak koji je trenutno na javnom savjetovanju i nije nemoguće da će biti još izmjena prije nego vidimo konačnu verziju u Narodnim novinama. Uvijek pozdravljamo bilo kakva povećanja neoporezivih stavki i nadamo se da će poslodavci pregledati svoje stanje i pronaći načina da isplate radnicima najviše neoporezive iznose. Svakako bi bilo još bolje da se ovakve izmjene najave malo ranije, kako bi stigli komentirati, razmisliti o svim implikacijama i u konačnici stigli implementirati na vrijeme kako bi se maksimalno moglo iskoristiti sve što Ministarstvo nudi ovakvim izmjenama - istaknuo je Vladimir Nol, partner u konzultantskoj kompaniji Mazars.

image

Neoporezivi primici

foto

 

01. svibanj 2024 19:00