Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] Deset poduzetnika već uselilo u novi lički Razvojni centar

27. Ožujak 2022.
razvojni centar ličko senjske županije

Razvojni centar Ličko-senjske županije u Gospiću otvoren je prvog listopada 2021. godine, a provedba ideje o njegovu osnutku započela je, kaže njegov ravnatelj Mile Milković, još 2016. godine, nakon čega je uslijedila njegova aplikacija prema fondovima Europske unije. Ukupna vrijednost uređenja Razvojnog centra LSŽ je, kaže Milković oko 22 milijuna kuna, a sufinancirani udio sredstvima EU strukturnih  investicijskih fondova je 18,6 milijuna kuna. Razliku je financirala Županija.

Razvojni centar je u naravi, kazao je Milković, inkubator i akcelerator kao pomoć poduzetnicima, bilo početnicima, bilo onima već stasalima. U prizemlju su instalirana i tri tehnološko- prerađivačka postrojenja i laboratoriji koji služe za preradu sušenog voća i povrća, sira, ispitivanje i punjenje meda u komercijalne svrhe u tim postrojenjima, naravno, uz neku naknadu.

- Ličko-senjska županija kao korisnik Razvojnog centra raspisuje natječaj po čijem zaključenju sufinancira troškove korištenja kapaciteta tih postrojenja za razne male proizvođače-prerađivače i OPG-ove, koji nemaju dovoljno novca da bi sami investirali u takvu relativno skupu opremu, kazao je Milković.

Centar neće, kaže Milković, u suradnji s korisnicima sudjelovati u stvaranju recepture za njihove proizvode s kojima misle ići na tržište, na primjer, za razne kompote, pekmeze, rakije, suhomesnate proizvode, sireve i slično, jer znamo da većina od njih već ima svoje tradicionalne recepture.

- Uloga Centra je da korisnici u našim postrojenjima stvore svoje prerađevine, i da za to od nas dobiju deklaracije za te proizvode s kojima mogu ići na tržište. Ne moraju oni odati tajne svog recepta, ali će svi ti proizvodi biti provjerljivi laboratorijskom analizom.

Bude li sve u redu, moći dobiti od nas automatski i certifikat kao što je HACCP, koji je već standard u EU. Namjerava li netko od korisnika usluga Centra izvoziti svoje proizvode na specifična područja kao što su Izrael sa Košer standardom, ili u islamske zemlje pod HALAL- standardom, Milković je rekao da se može izdati i takav certifikat, ali da je on vezan uz čitav ciklus proizvodnje, od uzgoja i miješanja hrane i osoba koje sudjeluju u procesu proizvodnje u čitavom proizvodnom ciklusu, prije dopreme u postrojenje Razvojnog centra. Teoretski, moguće je, ali to je složen proces.

- U prostoru Razvojnog centra već deset poduzetnika zakupilo je svoje prostore, naš posao je da ih umrežavamo, da ih educiramo, i pomažemo u traženju izvora financiranja njihovih projekata, ne mislim tu na Županiju, koja im pomaže na ranije rečene načine, kazao je Mile Milković.

U sklopu ponude usluga Razvojnog centra u Gospiću otvorena je i ispostava HAMAG-BICRO-a za Ličko-senjsku županiju, koja počinje s radom 1. travnja.

Sutra: Splitski poduzetnik Sandro Babić otvara u Gospiću najveću hrvatsku tvornicu tortilja

04. svibanj 2024 02:55