Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] Prvi istup direktora JLH-a: Dvije godine kriznog upravljanja

17. Ožujak 2022.
David James Taylor na čelo Lukšićevih Jadranskih luksuznih hotela došao je iz Londonafoto Lider Media

Kultni dubrovački Excelsior, luksuzni hotel s pet zvjezdica, stoljetnom hotelijerskom tradicijom i milijunskim pogledom na zidine stare gradske jezgre, perjanica je u hotelskom portfelju Jadranskih  luksuznih hotela i jedan od malobrojnih hotela u Dubrovniku koji su otvoreni i zimi. Slučaj je htio da ga posjetimo baš na dan otvorenja Feste svetog Vlaha, najvažnije dubrovačke manifestacije i jedne od rijetkih koja se ne događa ljeti.

Dok je osoblje u kuhinji i restoranu obavljalo posljednje pripreme za svečani ručak kojeg će ubrzo poslužiti gradskoj i nacionalnoj političkoj eliti na čelu s predsjednikom države i ministricom kulture, u hotelskom baru razgovarali smo s predsjednikom Uprave Jadranskih luksuznih hotela, grupacije u vlasništvu obitelji Lukšić, jednog od najvećih investitora u Hrvatskoj s čileanskom adresom. Upravljačku palicu Jadranskih luksuznih hotela, David James Taylor preuzeo je u izazovnim vremenima, koji mjesec prije nego li je svijet poharala pandemija i uzdrmala poslovanje mnogih stabilnih poslovnih sustava kakav je i grupacija koja upravlja luksuznim hotelima na dubrovačkoj rivijeri. U Dubrovnik je došao iz Londona, s tridesetogodišnjim menadžerskim iskustvom u hotelijerskoj industriji, uz ostalo u grupacijama GLH Hotels, Hilton i InterContinental. Dočekala ga je stabilno rastuća kompanija koja posluje s velikom dobiti, a uslijedilo urušavanje turističkog tržišta koje je 2020. rezultiralo prihodima koji su pali za 72 posto u odnosu na godinu prije pandemije.

- Prošla godina bila je vrlo neuobičajena. Prva polovica godine bila je vrlo slična 2020. Ljudi su se teško odlučivali na putovanja, po cijelom svijetu bila su česta zatvaranja, a značajnije aktivnosti bilježimo tek od lipnja. Tijekom prvih pet mjeseci turistički je promet bio na niskoj razini, a zatim je došlo do oporavka. Od velike pomoći je bilo to što je Hrvatska cijelo ljeto imala povoljnu epidemiološku sliku a ograničenja koja su uvedena nisu bila tako restriktivna kao u drugim destinacijama. Imali smo vrlo jak srpanj, kolovoz je bio vrlo blizu onom iz 2019. i na kraju godine možemo reći da smo zadovoljni jer smo ostvarili oko 60 posto prihoda u odnosu na pretkriznu 2019. godinu – analizira Taylor utjecaj krize uzrokovane pandemijom na prošlogodišnje poslovanje JLH-a, u svom prvom istupu za neki od hrvatskih medija.

Slabijem rezultatu doprinio je i trend ostajanja kod kuće gostiju s Dalekog istoka, dok najbrojniji gosti Jadranskih luksuznih hotela, oni iz Ujedinjenog kraljevstva, nisu podbacili ni u ljetnoj sezoni 2021., kao ni gosti iz SAD-a i europskih zemalja. Pandemijsku krizu su u dubrovačkoj hotelskoj grupaciji doživjeli i kao priliku da u izazovnim vremenima ponude svojim gostima još bolje iskustvo luksuznog smještaja i učinili sve da se oni osjećaju sigurno, ugodno i zadovoljno.

- Naši klijenti traže personalizirani pristup, privatnost, osobno iskustvo, traže jedinstveni doživljaj. Tijekom protekle dvije godine više smo se puta zapitali kako ponuditi još više kvalitete u svim aspektima poslovanja, kako biti još bolji u svemu što radimo. - govori predsjednik Uprave JLH-a David James Taylor.

Najveću razliku u iskustvu poslovanja u Dubrovniku i Londonu vidi u sezonalnosti, činjenici da se u Londonu jednako posluje tijekom cijele godine, a Dubrovniku intenzivno sedam mjeseci u godini, dok je zima period sa značajno manjim obimom posla. Hotelsku industriju u Hrvatskoj ocjenjuje razvijenom, a lako se može zamisliti u Dubrovniku u koji je došao 2019. na čelo tvrtke JLH koja je dio portfelja obitelji Lukšić u Hrvatskoj.

- Pandemija nas je koštala dvije godine kriznog upravljanja, no vrijeme smo iskoristili pripremajući se za nadolazeće razdoblje, a to je razvojni ciklus koji uključuje investicije u ljudske resurse, kvalitetu, digitalizaciju i zaštitu okoliša, a sve s ciljem održivog poslovanja  – zaključuje David James Taylor, predsjednik Uprave Jadranskih luksuznih hotela.

I okreće se novom velikom izazovu – neizvjesnosti uzrokovanoj rukom invazijom na Ukrajinu.

Kompletnu reportažu iz Dubrovačko-neretvanske županije možete pročitati u novom digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera.

Sutra: Atlantska plovidba višak novca ulaže u nekretninski biznis

27. travanj 2024 03:13