Biznis i politika
StoryEditor

[Poslovna scena] Varaždinska županija između lohn-poslova i visoke tehnologije

20. Travanj 2022.
Goran Litvan i Nikolina Oršulić: Liderova reporterska ekipa u Ludbregu na – centru svijetafoto Lider Media
Pišu Goran Litvan i Nikolina Oršulić

Nekad su u novinarski školama učili da je tekst najbolje početi pisati 'u sridu'. Pa, ima li onda boljeg mjesta za početak reportaže od – centra svijeta? Zato smo pregled poslovne scene Varaždinske županije počeli u Ludbregu.

Legenda – koju Ludbrežani pokušavaju i monetizirati – kaže da su upravo na tom mjestu bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima smještene velike metropole, na različitim stranama svijeta, ali na istoj udaljenosti od točke mjerenja… To je potvrdio i povjesničar umjetnosti i restaurator iz Švicarske dr. Erasmus Weddigen, kojeg su za vrijeme boravka i rada u Restauratorskom centru Ludbreg zainteresirale lokalne legende. 

S obzirom na to da smo varaždinsku poslovnu scenu predstavili u prethodnim nastavcima serijala, može se reći da je Ludbreg, uz poslovnu zonu u Trnovcu i Novi Marof, okosnica ostatka biznisa u Varaždinskoj županiji.

U Ludbregu je danas najveća tvornica Bomark Pak. Jedini hrvatski proizvođač rastezljivih (stretch) folija u domaćem je vlasništvu i među najvećim je u Europi. Direktor i suvlasnik Stiven Toš najavljuje novi investicijski ciklus koji će u iduće tri godine obuhvaćati ulaganje u proširenje proizvodnih kapaciteta, nove tehnologije, zelenu energiju te proširenje djelokruga društveno odgovornog poslovanja:

– Trenutačno gradimo tri solarne elektrane za vlastitu potrošnju. Ukupno planiramo instalirati 15 megavata. Ulažemo i u nove proizvodne kapacitete koji će nam omogućiti proizvodnju najviše kvalitete s korištenjem recikliranog materijala. Investicijski ciklus trajat će nekoliko godina, a samo u ovoj godini povećat ćemo proizvodni kapacitet za više od 20 posto. U idućim godinama planiramo još veći porast kapaciteta, čime ćemo postati najveći proizvođač stretch folije u EU. Ove godine ulažemo i u porast kapaciteta proizvodnje papirnih cijevi – obrazlaže direktor tvrtke koja je prošle godine ostvarila rast prihoda, EBITDA-e i dobiti.

Odmah preko puta Bomark Paka veliko je gradilište. Još jedan veliki industrijalac, ACG Europe (nekadašnji Lukaps) širi kapacitete. Sadašnji nisu dovoljni iako ludbreška kompanija u indijskom vlasništvu već proizvodi 20 – 22 milijarde kapsula za farmaceutsku i nutricionističku industriju na godinu, što znači da svaki odrasli stanovnik planeta dobije šest kapsula iz ACG-a. Potražnja je sve veća, pa će širenje pogona u Ludbregu pomoći u kontinuiranoj i pravodobnoj isporuci kvalitetnih kapsula, objašnjavaju iz ACG-a, koji trenutačno zapošljava 280 ljudi, a kad završi proširenje, ove godina otvara još 60 radnih mjesta. Na susjednom kompleksu još je jedna tvrtka u ekspanziji, Ducati Komponenti, o kojoj ćemo opširnije pisati u petak.   

image

Goran Litvan i Nikolina Oršulić: Liderova reporterska ekipa u Ludbregu na – centru svijeta

foto Lider Media

Strani vlasnici kolo vode, i to u kategoriji lohn-poslova u tekstilnom i kožnom sektoru. Calzedonijine tvrtke u Hrvatskoj (uglavnom u Varaždinskoj županiji) ostvaruju 1,7 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju gotovo 3000 ljudi, mahom žena. Najveća među njima, Ytres, gotovo svu proizvodnju izvozi, ali ujedno je i veliki uvoznik. Ipak, od više od 700 milijuna kuna prihoda Hrvatskoj ostaje vanjskotrgovinski plus od 200-tinjak milijuna kuna. Istina, riječ je o proizvodnji s malom dodanom vrijednošću, ali Calzedonia bar posluje u plusu, pa je 2020. imala više od 132 milijuna kuna dobiti.

Doradom se bavi i Boxmark Leather, koji posluje sa sličnom lohn-matematikom. No, iznenađuje što ta tvrtka od 2014. konstantno posluje u minusu. U sedam godina, do 2020. sakupila je 818 milijuna kuna gubitaka. Vjerojatno bi se razlog tome mogao pronaći i u transfernim cijenama. Kako god, proizvođače kožnatih navlaka ponajviše za automobile pogodila je pandemijska kriza autoindustrije, pa je potkraj prošle godine tvrtka bila primorana zatvoriti pogon u Slavonskom Brodu, a nitko od 148 zaposlenih nije prihvatio ponudu da prijeđe raditi u pogon u Trnovcu ili Zlatar Bistrici.

A da ne bismo završili u pesimističnom tonu, vraćamo se u centar svijeta, gdje je već pao mrak, a nedaleko koncentričnih krugova svijetli znamenito prvo solarno stablo u Hrvatskoj, koje je 'naraslo' u koprodukciji ludbreške tvrtke Ducati Komponenti i varaždinskog Solvisa, i nadomak 'centra svijeta' napaja pametnu klupu na kojoj se mogu napuniti pametni telefoni i električni bicikli. To ipak nagovještava poželjniju visokotehnološku budućnost od prisilne lohn-sadašnjosti. 

► Kompletnu reportažu o poslovnoj sceni Varaždinske županije možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

Sutra: Izolacija Knauf Insulationa uštedi 500 puta više energije nego što je bilo potrebno za proizvodnju

27. travanj 2024 14:36