Biznis i politika
StoryEditor

Poslovni optimizam vratio se među hrvatske poduzetnike

15. Siječanj 2023.

Na samom kraju prošle godine hrvatski su poduzetnici prestali strahovati zbog toga što će im donijeti neposredna budućnost. Poslovna očekivanja za idućih pola godine vratila su se u zonu optimizma

Nakon gotovo cjelogodišnjeg strahovanja što će u poslovnom smislu donijeti neposredna budućnost, na samom kraju prošle godine među hrvatske se poduzetnike vratio poslovni optimizam. Pokazuje to najnovije mjerenje indeksa poslovnog optimizma, HLIPO-a, koji je agencija Hendal provela u prosincu na četiristo poslovnih ispitanika s dva jednostavna pitanja: Kako biste procijenili svoju trenutačnu poslovnu situaciju? Kakva su vaša poslovna očekivanja za sljedećih šest mjeseci?

Dok su i u prethodna tri lanjska vala istraživanja, koje se provodi kvartalno, pokazivala stalan rast zadovoljstva trenutačnom poslovnom situacijom, očekivanja za idućih pola godine bila su obilježena vrlo pesimističnim raspoloženjem. Rat u Ukrajini i energetska kriza koja se na njega nadovezala prouzročili su to da su u prva tri kvartala 2022. očekivanja od budućnosti zaronila u pesimizam.

Na ljestvici od –100 (potpuno loše) do 100 (potpuno dobro) optimizam glede budućnosti spustio se u tom razdoblju za 17 bodova, na nulu u trećem kvartalu, a onda je u prosincu ponovno porastao za 12 bodova. Zadovoljstvo trenutačnom poslovnom situacijom na istoj je ljestvici na kraju prošle godine poraslo na +22, što je najviša razina optimizma otkad je početkom 2021. Hendal obnovio istraživanje poslovnog optimizma po uzoru na indeks poslovne klime njemačkog instituta​ Ifo​.

Hendalovo istraživanje tako se podudara s rezultatima istraživanja Indeksa ekonomske klime (ESI), koje provodi Europska komisija. To je istraživanje, naime, pokazalo da su očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, koja su povećana u studenome, porasla i u prosincu. ESI je u uprosincu u Hrvatskoj porastao za 1,5 bodova u odnosu na studeni, pri čemu se raspoloženje najviše poboljšalo u maloprodaji i industriji, a rast optimizma iskazali su i potrošači.

30. travanj 2024 22:00