Biznis i politika
StoryEditor

Potražnja za radom najniža u zadnje tri godine: Najtraženiji i dalje prodavači i konobari

05. Veljača 2024.
drugi posao, konobar, konobarica, konobarenje, dodatni posao

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za siječanj pao je za 2,4 posto u odnosu na prosinac 2023., a pad je zabilježen i u odnosu na siječanj prošle godine, i to za 6,7 posto, što je najveći pad vrijednosti indeksa u posljednje tri godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

- Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u siječnju zabilježio smanjenje od 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je šesti mjesec pada vrijednosti indeksa u posljednjih godinu dana. Na godišnjoj razini pad je još izraženiji te je iznosio 6,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, što je najveći pad vrijednosti indeksa u posljednje tri godine -  istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Nakon što je prošle godine OVI rastao po stopi od 3,6 posto i njegova se stopa rasta smanjivala iz tromjesečja u tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za siječanj ove godine, napominju EIZ-ovi analitičari, rast na kvartalnoj razini bi u prvom tromjesečju ove godine trebao dodatno usporiti iako bi za veću razinu pouzdanosti trebalo pričekati barem još podatke za veljaču.

Programeri i teleoperateri s najvećim padom na ljestvici najtraženijih zanimanja

Prodavač, kuhar, skladištar, knjigovođa i konobar u siječnju su bila najtraženija zanimanja, isto kao i prije godinu dana, s razlikom da su se skladištari s petog "popeli" na treće mjesto. Pritom, najveći pozitivan doprinos stopi rasta broja oglasa imala su zanimanja skladištara i inženjera strojarstva, dok su najveći negativan doprinos dali konobari i inženjeri građevine.

Na ljestvici najtraženijih zanimanja u godinu dana najviše su se ‘spustili‘ programeri i teleoperateri, za sedam mjesta, a najviše ‘uspeli‘ ekonomisti, također za sedam mjesta, navode iz EIZ-a.

U odnosu na siječanj 2023. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja obrazovna kvalifikacija, sa 60,3 na 62,4 posto. Udio oglasa s niskokvalificiranim radom pao je s 15,5 na 12,9 posto, dok je udio visoke stručne spreme ostao gotovo nepromijenjen.

Sjeverni Jadran i središnja Hrvatska s padom broja oglasa

U siječnju se zadržao trend povećanja udjela oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno, s 46 na 53,2 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana značajno smanjio, s 46,8 na 40,7 posto.

Broj oglasa porastao je u istočnoj Hrvatskoj i južnom Jadranu, dok su sjeverni Jadran i središnja Hrvatska imali negativan doprinos od čak 5,4 postotna boda. Istočna Hrvatska zabilježila je godišnju stopu rasta od 26,7 posto, čemu su najveći doprinos dali oglasi za učitelje, prodavače i knjigovođe, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

27. travanj 2024 20:37