Biznis i politika
StoryEditor

Potvrđen novi mandat vodstva institucije koja nadzire 111 milijardi eura, evo što kaže tržište

07. Veljača 2024.
Ante Žigman na čelu je Hanfe od veljače 2018.

Novi šestogodišnji mandat Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na čelu s Antom Žigmanom potvrđen je u srijedu u Hrvatskom saboru. Uz Žigmana, Upravno vijeće institucije koja nadzire imovinu vrijednu više od 111 milijardi eura, što je 1,5 puta više od ukupne očekivane vrijednosti domaćeg gospodarstva u 2023. godini, činit će još i Jurica Jednačak, Antun Palarić, Tomislav Ridzak te Anamarija Staničić, koja dolazi na mjesto dosadašnje članice Ilijane Jeleč.

‘Hanfa će nastaviti djelovati u javnom interesu s posebnom pažnjom na održavanje financijske stabilnosti i zaštite potrošača. Očekuje nas veliki posao na provedbi klimatske tranzicije u financijskom sektoru, uspostavljanju novog nadzora tržišta kriptoimovine, potpori daljnjem razvoju tržišta kapitala, te održavanju stabilnosti tradicionalnog nebankarskog financijskog sektora. U svrhu postizanja tih ciljeva, nastaviti ćemo jačati međunarodnu suradnju s nama sličnim regulatorima, a posebno s regulatorima u regiji koji su na europskom putu. U novom mandatu biti ćemo čvrsto predani zadacima koji su nam zacrtani zakonom, s time da ćemo se prilagođavati svijetu oko nas koji se mijenja‘, izjavio je povodom imenovanja predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman. 

Hanfa je regulatorno i nadzorno tijelo u čiju nadležnost spada širok spektar financijskih nebankarskih usluga, od regulacije i nadzora tržišta kapitala, preko tržišta osiguranja do investicijskih i mirovinskih fondova, faktoringa i leasinga. Hanfa je zadužena za imovinu financijskog nebankarskog sektora, koja je krajem trećeg kvartala 2023. iznosila 111,2 milijarde eura i činila 29,6 posto imovine ukupnog financijskog sustava Republike Hrvatske.

Predstavnici financijskog tržišta koji Hanfa nadzire uglavnom nisu bili voljni komentirati novi šestogodišnji mandat ni što od njega očekuju. Jedna od rijetkih koja je istupila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Gažić je izrazila zadovoljstvo što će i idućih šest godina gotovo neizmijenjeno Vijeće na čelu sa Žigmanom upravljati Hanfom. ‘Budući da Hanfa nadzire cjelokupnu nefinancijsku industriju u Hrvatskoj, njena je važnost u kontekstu tržišta kapitala velika, a kontinuitet dobrodošao. Kao što je to bio slučaj i dosada, očekujemo profesionalnu i konstruktivnu suradnju - istaknula je Gažić

image

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze

foto Pixsell

Dodala je kako smatra, budući da je pred hrvatskom Vladom izrada Strategije razvoja tržišta kapitala koju pripremaju  Ministarstva financija i Hanfa, u sklopu procesa pristupanja Hrvatske OECD-u, da je vrlo dobro da u ovom trenutku na tom vrlo važnom projektu u Hanfi ostaju raditi profesionalci koji su dobro upoznati sa svim okolnostima tržišta, ali i problemima s kojima se Zagrebačka burza susreće. - Mnoga od područja na kojima se može ostvariti napredak, a što je utvrđeno u podlozi za strategiju razvoja tržišta kapitala koju je izradila udruga CFA Hrvatska, uključuju upravo zakonodavne izmjene i aktivnu suradnju regulatora. U tom kontekstu očekujemo najviše interakicije s Hanfom u idućem mandatu Upravnog vijeća. Samo zajedničkim naporima svih uključenih strana, a to su i burza, regulator i infrastrukturne organizacije, možemo ojačati kapacitet tržišta te zadovoljiti potrebe kompanija, investitora, članova i drugih, za učinkovitim, transparentnim i ekonomičnim uslugama tržišta kapitala - naglasila je Gažić.

Ante Žigman na čelu je Hanfe od veljače 2018., a kako stoji u priopćenju, u prethodnom je razdoblju uvelike intenzivirao međunarodne aktivnosti Hanfe. Od lipnja 2023. član je Upravnog odbora Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA), a već od prije i na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e. Uz to, član je Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (IAIS) kao predstavnik CEET regije (srednje i istočne Europe i Zakavkazja).

Jurica Jednačak obnašao je od 2013. godine do stupanja na dužnost člana Upravnog vijeća Hanfe funkciju predsjednika Udruženja za poslovanje i posredovanje na financijskim tržištima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Također, bio je direktor brokerskih poslova u Zagrebačkoj banci od 2007. godine, gdje je radio do stupanja na dužnost u Hanfi u veljači 2018. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

image

Jurica Jednačak

foto Ratko Mavar
 

Antun Palarić postao je 2009. sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, nakon čega je karijeru nastavio u Hanfi kao član Upravnog vijeća od 2018. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te položio pravosudni i javnobilježnički ispit.

image

Antun Palarić

foto

Tomislav Ridzak imenovan je članom Upravnog vijeća Hanfe 2018. godine, a na tu je funkciju došao iz Hrvatske narodne banke s mjesta direktora Direkcije za financijsku stabilnost. Tu je funkciju obnašao od 2012. do 2018., godine, a u HNB-u je bio zaposlen od 2009. Nakon diplomiranja i magistriranja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, završio je poslijediplomski studij ekonomije i financija na University of York u Ujedinjenoj Kraljevini, a titulu doktora znanosti stekao na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

image

Tomislav Ridzak

foto Dražen Lapić

Jedina nova članica, Anamarija Staničić u Upravno vijeće Hanfe dolazi s funkcije direktorice Sektora za harmonizaciju propisa i međunarodnu suradnju, koju je obnašala od početka 2018. do sada. Nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu zaposlila se kao pripravnik u Hanfi, u studenom 2006. godini.

28. travanj 2024 17:35