Biznis i politika
StoryEditor

Povratak na pozitivne vrijednosti: Realni rast trgovine na malo u studenom

30. Prosinac 2022.
foto Shutterstock

Prema podacima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, nakon pada realnog prometa u listopadu, trgovina na malo vratila se ponovno pozitivnim vrijednostima. U usporedbi s listopadom ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo porastao je realnih 0,6 posto, dok je u usporedbi sa studenim 2021. kalendarski prilagođeni promet realno porastao za jedan posto

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za realnih  0,5 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 4,7 posto, stoji u priopćenju Raiffeisen istraživanja.

U usporedbi sa studenim 2021. realan promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima niži je za 1,8 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za jedan posto.

U prvih jedanaest mjeseci 2022. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Unatoč rastućim inflatornim pritiscima i još uvijek razmjerno nepovoljnoj razini potrošačkog optimizma koji se nalazi ispod dugoročnog prosjeka, realna godišnja stopa rasta u trgovini na malo od jedan posto najviša je u posljednja četiri mjeseca. Na blago pozitivne promjene upućivali su podaci porezne uprave o fiskalnim računima prema kojima se nastavlja dvoznamenkasti rast vrijednosti izdanih fiskalnih računa u djelatnostima trgovine na malo. Oni su u primjerice u odjeljku 47 NKD-a - Ukupan promet trgovaca na malo u studenom bili viši 14,4 posto čak i unatoč povijesno visokom godišnjem rastu opće razine cijena u promatranom mjesecu (13,5 posto).

Ipak, treba istaknuti da je primjetno usporavanje rasta u djelatnostima trgovine dijelom i zbog izrazito visokog učinka baznog razdoblja, visoke inflacije koja nagriza realni dohodak i neizvjesnosti koja ne jenjava. S druge strane, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka.

07. svibanj 2024 07:16