Biznis i politika
StoryEditor

Prerađivačka industrija će imati najveći utjecaj na povratak recesije u Njemačke u drugoj polovici godine

08. Rujan 2023.
foto Shutterstock

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj pala je, u srpnju, snažnije u odnosu na očekivanja za 0,8 posto mjesečno – nakon smanjenja za 1,4 posto u lipnju - prvenstveno zbog pada u većini grana prerađivačke industrije (-1,8 posto mjesečno) te sve raširenije percepcije kompanija u IFO anketi da su im knjige narudžbi ‘premale‘.  Jedino su građevina te proizvodnja energije zabilježili oporavak od oko 2,5 posto. Gledano po sektorima, najveći pad od gotovo deset posto mjesečno zabilježila je perjanica njemačke ekonomije - automobilska industrija, stoji u HUP-ovoj analizi Fokus tjedna.

 

Iako je pad outputa u energetski-intenzivnim granama znatno skromniji (-0,6 posto), i dalje nema nagovještaja da će znatno niže cijene energenata u odnosu na prošlogodišnju jesen potaknuti oporavak, obzirom na to da su pojedine kompanije donijele strateške odluke o selidbi proizvodnje na tržišta sa sigurnijom i jeftinijom dobavom energenata.

 

Srpanjski podaci spustili su njemačku proizvodnju za 1,8 posto, u odnosu na prosjek drugog kvartala ove godine (a prerađivačku industriju za više od dva posto), što upućuje na ponovni razvoj recesije u Njemačkoj (drugi kvartalni pad BDP-a zaredom) u drugoj polovici godine nakon kratkotrajne ‘tehničke‘ stagnacije u prethodnom kvartalu.

 

U srpnju je također prijavljen pad tvorničkih narudžbi od čak 11,7 posto mjesečno pod dominantnim utjecajem smanjenja poslovično volatilnih narudžbi velikih vrijednosti (npr. avioni). Glavni pokazatelji poslovne klime IFO te PMI indeksi sugeriraju daljnji pad narudžbi i industrijske proizvodnje u mjesecima pred nama.

 

- Tim gore, kulminacija utjecaja zaoštravanja monetarne politike glavnih centralnih banaka na globalnu potražnju za njemačkim dobrima tek slijedi. Zaključno, očekujemo da će prerađivačka industrija biti glavni kontributor u povratku Njemačke u recesiju u drugoj polovici ove godine. Uz pad proizvodnje veže se daljnji pad trgovine na malo u srpnju (-0,8 posto mjesečno) te rastući negativni utjecaj naglog rasta kamata na domaću potražnju - ističe glavni ekenomist HUP-a Hrvoje Stojić.

26. travanj 2024 03:39