Biznis i politika
StoryEditor

Prijevoznici zasad bez pritužbi na granične kontrole

23. Listopad 2023.
Bauwerk Boen kamion

Zasad nema pritužbi hrvatskih prijevoznika vezanih uz ponovno uvođenje kontrola na graničnim prijelazima sa Slovenijom, kaže za Hinu predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Kranjčec kaže kako su hrvatski prijevoznici znali da se takvo što može dogoditi.

- Otkada je uveden slobodan prolaz, znali smo kako se može dogoditi da se zbog nekih stvari ponovno uvedu kontrole. No, za sada nema pritužbi naših članova. Većina vozila prođe slobodno, a kontroliraju se samo neka -  kaže Kranjčec.

Dodaje kako je takva kakva je i da se s tim treba pomiriti te pokazuje razumijevanje za slovensku odluku. 

- Hrvatski prijevoznici suglasni su s tim. Nisu oni uveli kontrole zbog nas prijevoznika niti zbog hrvatskih građana, već zbog drugih stvari. Pogledajte što se događa po svijetu, jače su kontrole, po mom mišljenju,  zbog nekontroliranog priljeva migranata. Ima tu svega i svačega, jasno je da svi moramo zaštititi svoje države i građane. Nije dobro da nam u države ulazi tko hoće i kako hoće - naglasio je Kranjčec. 

Smatra da bi pojačane kontrole na granici sa Slovenijom mogle potrajati dva mjeseca.

Podsjetimo, nakon velikog broja imigranata te u strahu od terorizma nekoliko je zemalja Europske unije uvelo dodatne kontrole na granicama, tako i Italija prema Sloveniji i to zbog straha od terorizma. Slovenija je mjere prema Hrvatskoj, ali i Mađarskoj,  uvela proteklog vikenda, na deset dana. 

Slovenski MUP istaknuo je kako će rampe na graničnim prijelazima biti  prilagođene prometu, pa će tako kontrola na granici sa Hrvatskom bit  jednaka onoj na Mađarskoj. Policajci će kontrolirati dokumente osoba i opravdanost prelaska granice, a sve u svrhu sprečavanja terorizma i ekstremizma, naveli su Slovenci. 

Na tamošnjoj kontroli unutarnje granice angažirano je od  500 do 600 policajaca. 

Policajci selektivno provjeravaju  putnike i vozila koja prilaze granici. Prema zakonu o Schengenu pojačane se kontrole mogu produljiti do dva mjeseca. 

Kako je priopćeno iz slovenskog MUP-a, uz 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet na granici s Hrvatskom i dva na granici s Mađarskom, osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema zakonima EU granicu će moći prijeći na još 18 graničnih prijelaza.

Slovenska policija podsjetila je putnike da se moraju pridržavati uvjetima prelaska granice na svakom graničnom prijelazu, izmijenjenog režima prometa, pridržavati se uputa policije i podvrgnuti se graničnoj kontroli. Prilikom prelaska granice dužni su pokazati važeću ispravu za prijelaz granice.

Granični prijelazi s Hrvatskom koji služe za međunarodni cestovni i teretni promet svima koji ispunjavaju uvjete su  Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč i Petišovci.

Prijelazi za međunarodni željeznički promet su Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi i Lendava

Granični prijelazi za međunarodni cestovni i teretni promet za one koji to pravo imaju po zakonima EU su Podgorje, Babno polje, Vinica, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina.

27. travanj 2024 20:13