Biznis i politika
StoryEditor

Prioritet španjolskog predsjedništva Unijom je vraćanje industrije u EU

22. Lipanj 2023.
foto Shutterstock
Reindustrijalizacija, zelena tranzicija, jačanje socijalne pravde i jedinstva EU-a četiri su prioriteta programa rotirajućeg predsjedništva Španjolske, koja 1. srpnja preuzima kormilo od Švedske.
 
- Promicat ćemo reindustrijalizaciju i digitalizaciju Europe. Napravit ćemo odlučujući napredak u ekološkoj tranziciji. Učinit ćemo ekonomiju prosperitetnijom, ali i pravednijom i ojačat ćemo europsko jedinstvo novim alatima i novim sporazumima - poručio je španjolski premijer Pedro Sanchez prošli tjedan u Madridu, predstavljajući program predsjedništva.

Sanchezova vlada će započeti ovo predsjedanje, ali nije sigurno da će ga i završiti s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore.

Tri tjedna nakon preuzimanja predsjedništva Španjolci će izići na izvanredne parlamentarne izbore, a Sanchez je poručio da ti izbori neće poremetiti predstojeće predsjedanje. Sanchez je sazvao izvanredne izbore za 23. srpnja nakon što je njegova Socijalistička radnička stranka (PSOE) doživjela težak poraz na lokalnim izborima prošli mjesec. Ovo je druga Sanchezova vlada, koji je premijer od 2018. godine.

- Nije prvi put da se održavaju izbori za vrijeme rotirajućeg predsjedništva, također je bilo i promjena vlada tijekom predsjedanja - rekao je Sanchez.

Osim četiri prioriteta, Sanchez je rekao da će Španjolska nastojati do kraja godine zaključiti zakonodavni proces o novom paktu o migracijama i azilu, reformi tržišta energije, o novim fiskalnim pravilima te ustrajati na potpori Ukrajini, koja se bori protiv ruske agresije.

Sanchez je u svom izlaganju na predstavljanju programa predsjedništva istaknuo da je Španjolska “duboko proeuropska zemlja”.

- Europa nas je ujedinila kao naciju, koja okuplja sve naše građane od najmlađih do najstarijih. Ona nam je pomogla da našu zemlju pretvorimo u jednu od najprosperitetnijih i najnaprednijih zemalja današnjeg svijeta - rekao je Sanchez.

- Mi smo to što jesmo zahvaljujući donekle i Europi. Europa je bila naša ulaznica u modernost i put koji je doveo do demokracije u ovoj zemlji. I zato ovo rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a preuzimamo s dvostrukim osjećajem. Prvi je, duboki osjećaj zahvalnosti i drugi duboki osjećaj odgovornosti - istaknuo je.

Reindustrijalizacija

Španjolsko predsjedništvo najavljuje da će raditi na privlačenju novih kompanija u Europu u kontekstu geopolitičkih, tehnoloških i ekoloških promjena koje vidi kao priliku za smanjenje pretjerane ovisnosti EU-a o trećim zemljama u područjima poput energije, zdravlja, digitalne tehnologije, hrane.

Sanchez je rekao da je EU u posljednje četiri godine mogao vidjeti kakve je posljedice donijela deindustrijalizacija, ali isto tako da je otvorenost Europe posljednjih desetljeća bila glavni pokretač njezina ekonomskog i socijalnog napretka.

- Empirijski dokazi nam govore da je otvorenost svijetu Europu učinila produktivnijim, inovativnijim, konkurentnijom i da je donijela golemi broj radnih mjesta i prosperitet svim građanima u Europi. Ali, bilo bi naivno negirati da je otvaranje imalo i negativne posljedice, poput nedostatka zaštitnih maski tijekom pandemije. Primarna negativna posljedica  otvaranja jest da je pridonijela delokalizaciji zbog čega smo izgubili strateške sektore i industriju i postali previše ovisni o trećim zemljama u području energije i zdravlja - rekao je Sanchez.

Ističe da u kontekstu golemih promjena kojima smo svjedoci, EU može, “ako u ovom desetljeću napravi prave stvari”, postati mjerilo, model koji će trebati slijediti u proizvodnji obnovljive energije, elektrolizerima, uslugama digitalnog povezivanja, naprednoj robotici, u biognojivima i najnovijoj generaciji farmaceutskih proizvoda.

- Mislim da se Europska unija počinje pomaljati u očima svijeta kao sigurno, prijateljsko mjesto koje ima sve sastojke da bude predvodnik u ekonomiji budućnosti - kaže španjolski premijer.

Zelena tranzicija

Španjolska vlada ističe da prijelaz na niskougljično gospodarstvo predstavlja zakonsku i moralnu obvezu jer svi trpimo zbog klimatskih promjena. Sanchez kaže da bi prijelaz na obnovljive izvore energije donio uštede od 133 milijarde eura do 2030. koje bi inače potrošili za uvoz fosilnih goriva.

Sanchez je najavio da će predsjedništvo nastojati postići dogovor o reformi tržišta električne energije, koji bi doveo do manjih cijena za potrošače, da će raditi na brzom napretku u donošenju klimatskog paketa, promicati mjere za smanjenje otpada i mikroplastike.

- EU će to raditi tako da i dalje može biti predvodnik u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i činit će to stvarajući bogatstvo i prilike diljem EU-a - rekao je Sanchez.

Više socijalne pravde

Treći prioritet je jačanje socijalne pravde kako bi svi građani imali koristi od bogatstva koje se proizvodi.

- Neće biti dovoljno da europski BDP nastavi rasti. Morat ćemo osigurati da bogatstvo koje se stvara dopre do svakoga, do velike većine građana - kaže Sanchez, ističući da profiti kompanija proteklih desetljeća nisu korišteni za smanjenje nejednakosti, za pomoć običnim ljudima na ulici.

S tim u vezi, Sanchez kaže da je potrebno onemogućiti velike kompanije da izbjegavaju plaćati pravedan porez.

- Kako možemo tražiti od naših građana da plaćaju poreze, ako mnoge multinacionalne kompanije to ne rade? Mislim da će španjolsko predsjedništvo postaviti cilj kako bi se okončalo s tom nepravdom i pokušat ćemo uspostaviti minimalne standarde korporativnih poreza u svim državama članicama naročito u digitalnom sektoru, borit ćemo se protiv utaje poreza i korištenja fiktivnih tvrtki - rekao je Sanchez.

U okviru ovoga prioriteta, španjolsko predsjedništvo će također nastojati raditi na reformama koje će proširiti i ojačati prava radnika, promicati zaštitu ranjivih skupina, boriti se protiv nasilja nad ženama.

Jačanje jedinstva i daljnja integracija EU-a

Španjolska vlada najavljuje da će tijekom sljedećih šest mjeseci raditi na daljnjem jačanju unutarnjeg tržišta, dovršetku bankovne unije i unije tržišta kapitala, na boljem upravljanju migracijama i postupcima azila te na koordiniranoj potpori Ukrajini i ostalim susjednim zemljama.
 
-Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu i druge zemlje koje se žele pridružiti EU-u. Iako smo različiti, imamo slične vrijednosti, zajedničke težnju i zato, više nego ikada prije, moramo nastaviti zajedno ići naprijed - rekao je Sanchez.

Sa španjolskim predsjedništvom počinje i novi predsjednički trio, u kojem su još Belgija koja će predsjedavati u prvoj polovici i Mađarska u drugoj polovici sljedeće godine. Trio definira dugoročne ciljeve i priprema zajednički program u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Ovo je peto predsjedanje Španjolske koja je članicom postala 1986. Prvi put je predsjedala 1989. zatim 1995., 2002 i 2010.

U drugoj polovici ove godine, Španjolska će na svom tlu organizirati 21 neformalni sastanak, a svaki od njih u nekom drugom gradu. Predviđen je i sastanak šefova država ili vlada EU-a u listopadu u Granadi.

 

 

 
28. travanj 2024 01:23