Biznis i politika
StoryEditor

Proizvodnja nuklearne energije sljedeće će godine dosegnuti rekordnu razinu

24. Siječanj 2024.
nuklearna elektrana, nuklearna energija

Globalna proizvodnja nuklearne energije trebala bi sljedeće godine dosegnuti najvišu razinu svih vremena, prema najnovijim prognozama Međunarodne agencije za energiju, što bi označilo povratak i oživljavanje tehnologije koju su mnoge zemlje, kao recimo Njemačka, počele napuštati.

Očekuje se da će proizvodnja iz nuklearnih elektrana porasti za oko 3 posto ove i iduće godine na 2.915 TWh, premašivši prethodni vrhunac od 2.809 TWh u 2021., te za daljnjih 1,5 posto u 2026., objavila je IEA.

Rast će potaknuti novi reaktori u Kini i Indiji, kao i povratak nuklearnih elektrana u Francuskoj koje su prošle godine zatvorene. Više nuklearne energije, kao i brz rast obnovljivih izvora energije pomažu u istiskivanju fosilnih goriva iz elektroenergetskog sustava, prema izvješću o globalnim tržištima električne energije koje je objavila IEA.

Vjeruje se da će rast potražnje za električnom energijom u sljedećih nekoliko godina sada biti zadovoljen izvorima s niskim emisijama, pri čemu bi udio globalne opskrbe koju isporučuju generatori na fosilna goriva trebao pasti na rekordno niskih 54 posto do 2026. godine.

Ohrabrijući trendovi

Izvršni direktor IEA-e Fatih Birol primijetio je da energetski sektor trenutno ‘proizvodi više emisija ugljičnog dioksida nego bilo koji drugi sektor u svjetskom gospodarstvu‘, tako da su trendovi ohrabrujući.

Nuklearna energija se počela gledati ispod oka nakon katastrofe u Japanu 2011. godine kada su reaktori u elektrani Fukushima Daiichi oštećeni tsunamijem, što je natjeralo Njemačku i Japan da se povuku iz tog sektora.

Sada nuklearnoj industriji pomaže i globalni pritisak na smanjenje emisija ugljičnog dioksida, kao i široko rasprostranjena zabrinutost oko energetske sigurnosti nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., koja je poremetila tržišta plina.

Na UN-ovom klimatskom summitu COP28 u Dubaiju prošle godine, više od 20 zemalja, uključujući SAD, UK i Francusku, složilo se da će pokušati utrostručiti globalne kapacitete nuklearne energije do 2050. godine. Međutim, rast do 2026. trebao bi biti koncentriran u Kini i Indiji, za koje se očekuje da će činiti više od polovice od 29 gigavata očekivanih novih kapaciteta, rekla je IEA.

Brzi rast tehnologije u Kini znači da ona sada čini 16 posto globalne nuklearne proizvodnje, što je porast u odnosu na 5 posto u 2014., dok zemlja ima za cilj povećati svoj instalirani kapacitet s oko 56 GW na 70 GW do 2025., prema objavljenom izvješću.

U međuvremenu, utjecaj Kine i Rusije u tom sektoru raste, dodala je IEA, pri čemu dvije zemlje osiguravaju tehnologiju za 70 posto reaktora u izgradnji. Projekti u Kini suočavaju se s manje kašnjenja od onih u Europi i SAD-u, primijetila je IEA, upozoravajući da su kašnjenja u izgradnji velikih nuklearnih projekata ‘velika globalna briga‘.

Primjerice, u Francuskoj je nuklearni developer EDF u državnom vlasništvu najavio daljnja odgađanja nuklearne elektrane Hinkley Point C koju gradi u Somersetu u Engleskoj. Projekt od 3,2 GW sada bi trebao početi proizvoditi električnu energiju najranije 2029., u usporedbi s početnim datumom početka 2025., a mogao bi stajati 35 milijardi funti, gotovo dvostruko više od izvornog proračuna. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i EDF nastoje privući vanjske ulagače za izgradnju druge nove tvornice u Britaniji, planiranog 20 milijardi eura vrijednog projekta Sizewell C u Suffolku.

28. travanj 2024 07:47