Biznis i politika
StoryEditor

Putin odobrio digitalni rubalj, pokreće se u kolovozu

25. Srpanj 2023.

Najveća zemlja na svijetu po kopnenoj površini trebala bi sljedećeg tjedna uvesti digitalni rubalj nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin dao zeleno svjetlo za projekt u četvrtak.

Tekst zakona mijenja ruski Građanski zakonik kako bi se omogućilo korištenje digitalne valute za plaćanja, dok se ruskoj središnjoj banci daje ovlast da dopusti građanima korištenje valute od 1. kolovoza.

Računima za digitalni rubalj upravljat će izravno središnja banka, a ne komercijalne banke.

U priopćenju koje je podijelila guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina pojasnila je da je uporaba valute isključivo opcionalna.

– Doista se nadamo da će to biti prikladnije i jeftinije i za ljude i za tvrtke, te će ju početi koristiti. Ovo je nova prilika – kazala je.

Ruska vlada prvi je put počela istraživati CBDC u listopadu 2020., a sustav je počela pilotirati s ruskim bankama u veljači 2022. godine. Prije dva tjedna, Državna duma odobrila je novi zakon koji će omogućiti korištenje valute od strane pojedinaca.

Valuta će se moći programirati za provedbu određenih ograničenja transakcija i ograničenja na što građani mogu potrošiti svoj novac.

Dok zapadne zemlje poput SAD-a i Kanade samo istražuju CBDC-ove, kritični političari u svakoj zemlji oštro su kritizirali koncept upravo za ovu značajku.

U ožujku je guverner Floride Ron De Santis nazvao CBDC-ove alatom za nadzor i kontrolu ponašanja Amerikanaca.

S druge strane, Putin i ruski parlament već su zabranili korištenje privatnih kriptovaluta za plaćanja unutar zemlje, odobravajući samo njihovu upotrebu za prekograničnu trgovinu.

01. svibanj 2024 21:15