Biznis i politika
StoryEditor

Razlika u plaćama između muškaraca i žena u prosjeku 6,4 posto i pokazuje trend smanjenja

08. Ožujak 2023.
Melanie Seier Larsen
Boston Consulting Grupa predstavila je indeks BLISS, koji na temelju ispitivanja više od 27 tisuća zaposlenika u 16 zemalja definira što zaposlenici cijene i zbog čega se odlučuju ne mijenjati radno mjesto

Novo istraživanje Boston Consulting Grupe (BCG) pod nazivom ‘Uključivost nije samo zgodna za imati, nego nužna‘, predstavlja rezultate BLISS indeksa, alata temeljenog na statističkom modeliranju koji prepoznaje osjećaje uključenosti zaposlenika koji kod njih utječu na odluku da ne mijenjaju posao, kao i faktore koji utječu na taj osjećaj uključenosti.

-Za osjećaj uključenosti zaposlenika presudan je angažman lidera, koji su najvažniji u stvaranju atmosfere uključivosti na radnom mjestu, a često to ne shvaćaju. BLISS indeks koji smo osmislili u BCG-u, kojim mjerimo koliko tvrtke rade na raznolikosti, jednakosti mogućnosti i uključivosti definitivno je dokazao kako je prioritiziranje tih vrijednosti u radnoj sredini dobitna kombinacija za povećanje učinkovitosti, posvećenosti poslu i zadržavanju kvalitetnijih radnika i radnica u tvrtkama. Riječ je alatu koji ubuhvaća osobe raznih identiteta, od nacionalnih, preko rodnih do osoba s invaliditetom - tumači Melanie Seier-Larsen, hrvatska partnerica u Boston Consulting Grupi.  

Kad zaposlenice i zaposlenici svjedoče da su DEI inicijative (diversity, equity, inclusion) doista prioritet u tvrtki u kojoj rade, opće zadovoljstvo zaposlenika raste za 31 posto, a posebno je važno kako raste motivacija i kod 25 posto žena na radnom mjestu. Žene, ako osjećaju da mogu biti autentične na poslu, daju iznimno visoke ocjene svojoj kompaniji.

No, to su rezultati na globalnoj razini. Iako su tijekom proteklog desetljeća žene u Hrvatskoj ostvarile značajan napredak u borbi protiv diskriminacije na radnom mjestu, pred nama još uvijek dugačak put  - kažu u BCG-u.  

Istaknuli su i podatak da je u Hrvatskoj u 2021. gotovo 20 posto prijavljenih slučaja diskriminacije žena bilo usmjereno na diskriminaciju na radnom mjestu. Konkretno, riječ je bila o pitanjima rada i radnih uvjeta, mogućnosti obavljanja samostalne ili nesamostalne djelatnosti, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju te napredovanju te pristup svim vrstama profesionalnog usmjeravanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije.

U odnosu i na brojne druge zemlje članice EU, u Hrvatskoj je pozitivno što je razlika u plaćama između muškaraca i žena u prosjeku 6,4 posto i pokazuje trend smanjenja, prema zadnjim dostupnim podacima Eurostata.

Uz posvećenost top menadžmenta provedbi DEI inicijativa, Seier Larsen zaključuje kako je iznimno važno da se žene, pripadnici nacionalnih, spolnih i drugih manjina, kao i osobe s invaliditetom, upoznaju sa zakonodavstvom koje zabranjuje diskriminaciju na radnom mjestu. A za suzbijanje diskriminacije i rast BLISS indeksa, potrebno je i da srednji i niži menadžment bude obrazovan da zna prepoznati diskriminaciju, da se zaposlenike ne kažnjava za prijave diskriminacije i da se ona otklanja. Jer to je konačno i na korist kvalitetnih poslodavaca -  zaključuje Seier Larsen.

Indeks BLISS pokazao je kako uključivost izravno utječe na odluke zaposlenika o ostanku na radnom mjestu. Strateškim ulaganjem pažnje i resursa u izgradnju uključivijih radnih mjesta, kompanije stvaraju okruženje u kojem njihovi zaposlenici ne moraju skrivati dijelove svojeg identiteta.

 

Stručnjaci BCG-a predlažu da se biznis lideri usredotoče na sljedeće:

 

Pokazivanje posvećenosti vodstva DEI inicijativama

Izgradnju različitosti na razini vodstva

Učiniti izravno nadređene odgovornim za izgradnju radne okoline i timova koji se osjećaju sigurno i dati im alate za to

Gradnju sustava koji ne dopušta diskriminatorna i ponašanja s predrasudama

Mjerenje rezultata fokusiranih na DEI ciljeve

 

01. svibanj 2024 20:08