Biznis i politika
StoryEditor

Reforma farma tržišta: Novi lijekovi moraju biti dostupni i u siromašnijim članicama EU

30. Travanj 2023.

Europska komisija najavila je novu reformu farmaceutskog tržišta, prvu nakon gotovo 20 godina, a jedna od novina te reforme jest da će novi lijekovi dolaziti brže na tržišta siromašnijih zemalja EU, pa tako i Hrvatske. Naime, plan reforme je da svi pacijenti u EU-u imaju pravodoban i ravnopravan pristup sigurnim i učinkovitim lijekovima, dok su u isto vrijeme povećane mogućnosti rasta i razvoja farmaceutske industrije u EU uz poštivanje Zelene politike.

Jedna od reformi bit će stvoriti jedinstveno tržište za lijekove koje će osiguravati da svi pacijenti diljem EU-a imaju pravovremen i ravnopravan pristup sigurnim, učinkovitim i pristupačnim lijekovima. Osim toga, drastično će se smanjiti administrativno opterećenje znatnim ubrzanjem postupaka odnosno skraćivanjem vremena za odobrenje lijekova kako bi oni brže stigli do pacijenata, a osim toga povećat će se njihova dostupnost i osigurati da se lijekovi uvijek mogu opskrbljivati pacijentima, bez obzira na to gdje žive u EU-u.

U ovom trenutku pacijenti u siromašnijim istočnim zemljama EU-a, pa tako i kod nas, dobivaju nove lijekove godinama nakon svojih zapadnih kolega. Zapadne zemlje daleko više plaćaju lijekove, a kako se na odobrenja na svakom tržištu skupa i dugotrajna, pojedine se kompanije ni ne trude na siromašnija tržišta akreditirati nove lijekove jer smatraju da im je takva poslovna logika neisplativa. Toga više neće smjeti biti.

Naime, regulatorna zaštita na takve lijekove traje neko izvjesno vrijeme samo onim farmaceutskim tvrtkama koje će nove lijekove lansirati na svih 27 tržišta EU-a. To znači da nema više igranja favorita s bogatim zapadnim zemljama koje plaćaju više za lijekove.

A osim toga u igri su i poticaji za farmaceutsku industriju. Novi će poticaji potaknuti tvrtke da svoje lijekove učine dostupnima pacijentima u svim zemljama EU-a. Osim toga, Europska agencija za lijekove (EMA) pružit će bolju ranu regulatornu i znanstvenu podršku za razvojne programere obećavajućih, novih lijekova kako bi se olakšalo brzo odobrenje i pomoglo malim i srednjim poduzećima. Ubrzat će se znanstvena evaluacija i autorizacija lijekova, pa će se postupci autorizacije smanjiti na 180 dana umjesto dosadašnjih 400 dana.

27. travanj 2024 10:32