Biznis i politika
StoryEditor

SAD onemogućio Rusiji pristum rezervama za podmirivanje financijskih obaveza

05. Travanj 2022.

Rusija ne može pristupiti deviznim rezervama u američkim bankama kako bi podmirila financijske obaveze, objavilo je američko ministarstvo financija, otežavši Moskvi poštivanje rokova plaćanja na početku tjedna. 

Imovina ruske središnje banke u američkim bankama zamrznuta je ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, ali njihovu eventualnu upotrebu za plaćanje kuponskih kamata na državne obveznice odobravalo je američko ministarstvo financija. 

U ponedjeljak Rusija je trebala platiti poveći iznos, uključujući 552,4 milijuna dolara glavnice, ali SAD je Moskvi potpuno blokirao pristup rezervama, rekao je glasnogovornik ministarstva financija.

- Rusija sada mora odlučiti hoće li nastaviti crpiti preostale dragocjene rezerve i nove prihode koji joj stižu ili pokazati da kao dužnik ne može podmirivati svoje financijske obaveze - rekao je glasnogovornik američkog ministarstva financija.

Moskva je u ponedjeljak trebala platiti i 84 milijuna dolara kuponske kamate na obveznicu koja dospijeva na naplatu 2042. godine.

Ministarstvo je stopiralo obradu plaćanja u JPMorgan Chase & Cou, banci korespondentu, izjavio je neimenovani izvor.

Banka-korespondent obrađuje ruske uplate kuponskih kamata, šaljući ih banci-isplatitelju koja novac raspoređuje vlasnicima obveznica u inozemstvu, objašnjava Reuters.

Rusija ima još 30 dana vremena da podmiri obaveze koje su joj dospjele na naplatu u ponedjeljak.

Krajem prošlog tjedna Moskva je platila 447 milijuna dolara kuponske kamate na državnu obveznicu koja dospijeva na naplatu 2030. godine, što je minimalno peta njezina uplata od početka rata u Ukrajini, napominje Reuters.

28. travanj 2024 20:10