Biznis i politika
StoryEditor

Situacija na robnim burzama potpuno je suprotna onoj na financijskim tržištima

13. Veljača 2024.
foto Shutterstock
  • Cijena nafte je porasla, a žitarica i uljarica pala na tjednoj razini
  • Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala

Kada cijena nafte, kao najvažnije burzovne robe, na razini tjedna poraste, onda generalno moramo zaključiti kako su cijene roba na razini tjedna porasle. Manje-više cijena većine roba iz sektora energije, ali ne i plin, je porasla, dok su cijene plemenitih i industrijskih metala na razini tjedna bile neutralne. Cijena soft roba su porasle, dok su cijene žitarica i uljarica ponovno pale na razini tjedna.

Time se nastavlja volatinost na tržištima prisutna zadnjih mjesec dana, što je odraz nestabilnosti i neizvjesnosti u kojem se trenutno globalna ekonomija nalazi. Situacija na robnim burzama je zapravo potpuno suprotna onoj na financijskim tržištima, na kojima pojedini indeksi poput S&P 500 dosežu povijesne rekordne razine (prvi put iznad pet tisuća bodova u povijesti).

Pred nama je ponovno uzbudljiv tjedan za makro tržišta i tržišta roba. Već u utorak ćemo vidjeti podatke o CPI inflaciji u siječnju u SAD-u. Tržište očekuje da će inflacija pasti na razini oko 2,9 posto (u odnosu na 3,4 posto prošli mjesec). Ako se to ostvari to bi bila najniža razina inflacije u gotovo tri godine. Ovi podaci o inflaciji imaju važne implikacije na politiku FED-a, snagu američkog dolara i smjer tržišnih cijena roba.

Inače, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, DYI, I dalje iznad 104 boda. Američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula razinu od 1,0790 dolara. U četvrtak ćemo vidjeti godišnju bilancu ponude i potražnje USDA Foruma za nadolazeću poljoprivrednu godinu 2024./2025. Ovaj skup podataka pruža uvid u to koliko će poljoprivrednici u SAD-u ove godine zasijati kukuruza, soje i pšenice.

U agri svijetu ovo je dosta važan izvještaj koji često može usmjeriti tržišta u mjesecima pred nama. Osim navedenog, trgovci će dio fokusa usmjeriti na vrijeme u Južnoj Americi, slabu potražnju u SAD-u, oporavak cijena sirove nafte i užarene rezultate tržišta dionica. Očito je da se na tržištu puno toga događa što može imati utjecaja na kretanje futuresa na burzama.

Zanimljivo je za napomenuti da Kini treba i ide u korist da američki FED što prije smanji kamatne stope. Možda je i to jedna od varijabli koju analiziraju u SAD-u, pa se ne žure sa spuštanjem kamatnih stopa. Tržište se nada da će Kina doći sa svježim poticajima nakon lunarne nove godine. Je li Kina previše ovisna o američkom FED-u da bi poduzela prvi korak u smanjenju stopa kako bi im omogućila da pruže više poticaja svom gospodarstvu?

Ili možda upravo to ne žele učinit kako ne bi oslabili juan. Vidjet ćemo u tjednima pred nama što će biti. Je li u SAD-u tržište trenutno previše "jastreblje"? Griješi li FED ponovno kao što je krivo shvatio ‘prolaznu‘ inflaciju? Ekonomski podaci govore da nije, ali je još uvijek zanimljivo postaviti pitanje.

Nafta nadoknadila gubitke

Više i nije neka vijest, ali geopolitičke napetosti nastavljaju eskalirati i postaju sve veće, a ne sve manje, a to s vremenom narušava energetski kompleks. Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošlog tjedna ponovno porasle više od šest posto jer se situacija na Bliskom istoku ne smiruje, pa mogućnost narušavanja opskrbe podržava cijene. Na londonskom je tržištu cijena barela na početku novog tjedna ponovno iznad 81 $/bbl, dok je na američkom tržištu cijena barel u novom tjednu iznad 76 $/bbl.

Tako su cijene nadoknadile velik dio gubitaka od prethodnoga tjedna, kada su potonule više od sedam posto. Rast cijena posljedica je pogoršanja izgleda za okončanje sukoba u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze, nakon što je Izrael odbio prijedlog palestinskog Hamasa o prekidu vatre. I na drugoj žarišnoj točci nema mira. Unatoč ukrajinskim napadima i tehničkim problemima, Rusija u veljači izvozi više nafte nego što je planirano sporazumom vodećih proizvođača.

OPEC i njezini saveznici na čelu s Rusijom najavili su smanjenje proizvodnje u prvom kvartalu ove godine kako bi poduprli cijene. Podršku cijenama pružila je i nada trgovaca u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, nakon novih poticajnih monetarnih i drugih mjera.

No, teško je za očekivati brži oporavak kineskog gospodarstva dok se ne riješi kriza na tamošnjem tržištu nekretnina. Značajniji rast cijena nafte sprječava i usporavanje rasta američkog i gospodarstva eurozone, s obzirom na to da će tamošnje središnje banke zbog još uvijek povišene inflacije vjerojatno zadržati povišene kamatne stope dulje nego što se na tržištima očekivalo.

Terminske cijene europskog prirodnog plina (TTf) pale su na 26 €/MWh, najniže od srpnja prošle godine, nakon pada od 7,5 posto prošlog tjedna. Toplije prognoze, velike razine zaliha i povećane zalihe iz Norveške pridonijeli su padu. Osim toga, kako se zima i sezona grijanja u Europi približavaju kraju, cijene su dodatno pritisnute.

U isto vrijeme, norveške isporuke plina Europi i Britaniji nastavile su rasti nakon zastoja u postrojenju Nyhamna. U međuvremenu, trgovci će pozorno pratiti glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa koje se očekuje ovog tjedna, a koje bi moglo poništiti zamrzavanje odobrenja za izvoz LNG-a od strane Bidenove administracije.

Hitna obustava uvoza ukrajinskih proizvoda

Prosvjedi poljoprivrednika se nastavljaju u Nizozemskoj, Poljskoj i Španjolskoj. Poljska je uvela strože kontrole poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji ulaze iz Ukrajine kako bi zaštitila svoje domaće tržište od nekontroliranog priljeva. Poljski poljoprivrednici spremaju se na mjesec dana blokirati sve granične prijelaze s Ukrajinom i potpuno blokirati dotok ukrajinskih proizvoda u Poljsku. Obzirom da su svi poljoprivrednici EU sada u štrajku, zbog pobune velikih razmjera europski dužnosnici počeli su pripremati "hitnu obustavu" isporuke ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na europska tržišta. Vidjet ćemo kako će se to odigrati.

Od početka godine imamo 90 brodova, što je otprilike 5,2 milijuna tona agri roba, koji moraju pronaći druga odredišna tržišta osim Azije. Posljedično raste pritisak za prodaju kompleksa pšenice, kukuruza i suncokreta iz Crnog mora u Sredozemlje. Ne čudi stoga što je na razini prošlog tjedna na CBOT-u pšenica March pala 0,75 €/t, kukuruz March 3 €/t, a soja March 1,25 €/t.

Isto je bilo i na MATIF-u, gdje je pšenica March pala 3,75 €/t, a kukuruz March 2,75 €/t te su oba ugovora pala na svoje najniže razine. Na početku novog tjedna, na CBOT-u pšenica i dalje ispod razine od 6 $/bu, kukuruz pleše oko razine 4,3 $/bu, a soja oko razine 11,9 $/bu.

U Europi, pšenica je pala ispod razine 210 €/t, a kukuruz ispod razine od 180 €/t. Još mjesec dana scenarij će biti ovakav i može se promijeniti samo u prisustvu senzacionalnog vanjskog događaja. Od sredine ožujka bit ući ćemo u tzv. "weather market" proljetne sjetve, što bi moglo potaknuti volatilnost. Uvijek se mora pratiti razvoj događaja na Crvenom moru, gdje se svako usporavanje prometa pretvara u veću ponudu poljoprivrednih proizvoda iz Crnog mora u Sredozemlje.

Cijena kukuruza na CBOT-u su blizu najniže razine u zadnje tri godine. Isto je i kod cijene fizičke robe, koja je pod pritiskom roba iz Crnog mora. Europska pšenica jednostavno nije konkurentna pšenici iz Rusije koja dominira tržištem. Kada gledamo soju, prošlotjedni pokretač, uz malo utjecaja vremena, bila je nafta. Rast nafte doveo je do rasta cijene sojinog ulja za više od pet posto, ali i do pada sojine sačne za više od 10 $/t.

Posljedično, cijena sojinog zrna pleše oko najniže razine u zadnje tri godine, između pritiska žetve u Južnoj Americi i povećanja potražnje, za proizvodnjom nafte povezanom s obnovljivom energijom. Izvoznici suncokretovog ulja iz Crnog mora prisiljeni su prilagoditi svoje trgovinske tokove i tražiti nova izvozna tržišta nakon što je potražnja iz glavnih azijskih zemalja uvoznica presušila zbog velikih zaliha, državnih praznika, povećane konkurencije iz Južne Amerike i manjeg prometa u Crvenom moru.

Jedan od najvećih uvoznika, Kina, izvijestila je o visokim zalihama suncokretovog ulja, dok je Indija povećala kupnju suncokretovog ulja iz Argentine u pokušaju da minimizira rizike poremećaja opskrbe povezane s kupnjom suncokretovog ulja iz Crnog mora.

Izvoznici iz Rusije i Ukrajine, dva najveća proizvođača i izvoznika u svijetu, izloženi su povećanom pomorskom riziku u Crnom, a sada i u Crvenom moru. Troškovi rute koja ih povezuje s glavnim odredišnim tržištima porasli su i učinili crnomorsko suncokretovo ulje nekonkurentnim u smislu cijena i komplicirane logistike, pa se očekuje da se ovo povećanje ponude prelije na tržište Mediterana.

Proljetna sjetva u Ukrajini za 2024. Procijenjena je na 12,75 milijuna hektara, što je u skladu s prošlom godinom. Što se tiče izvoza, izvoz žitarica od početka kampanje je na 24 milijuna tona, 11 posto manje u odnosu na prošlu sezonu.

Terminske cijene bakra u SAD-u pale su ispod 3,7 $/lbs, najniže u gotovo tri mjeseca i potonuvši više od pet posto od početka mjeseca usred jakog američkog dolara i pesimističnog industrijskog raspoloženja u Kini. Stalni makroekonomski vjetrovi u Kini, najvećem svjetskom potrošaču, nastavili su negativno utjecati na izglede za bazne metale. Deflacija u zemlji neočekivano je porasla na 14-godišnji maksimum, dok je službeni proizvodni PMI ukazivao na četvrto uzastopno smanjenje u siječnju.

Razvoj je bio u skladu s upornim padom premije za bakar u Yangshanu jer su se tvornice suzdržavale od kupnje metala, dok su zalihe u glavnim kineskim skladištima porasle za više od 120 posto u odnosu na prošlu godinu, na gotovo 70 tisuća tona. Osim toga, snažni ekonomski podaci iz SAD-a podigli su dolar koji se koristi za određivanje terminskih cijena bakra, pritišćući kupovnu moć ključnih uvoznika i podižući referentne troškove zaduživanja koji su ključni za industrijsku aktivnost.

27. travanj 2024 12:14