Biznis i politika
StoryEditor

Slovenski premijer Golob: EU je spremna prebroditi energetsku krizu ove zime

15. Studeni 2022.
Robert Golob

Europska je unija spremna prebroditi energetsku krizu ove zime bez većih poteškoća, izjavio je slovenski premijer Robert Golob u intervjuu za Bloomberg.

Prema njegovim riječima, blaga jesen, smanjena potrošnja električne energije i pad cijena prirodnog plina znakovi su da EU može podnijeti značajno zahlađenje sve dok njen spremnici plina ostaju puni, kao što su sada.

‒ Možemo preživjeti dvotjednu hladnoću bez ikakvih problema, čak četiri ili šest tjedana ‒ rekao je Golob koji je do preuzimanja premijerske funklcije 16 godina bio na čelu energetske tvrtke GEN-I koja je u razdoblju kompanija postala jedan od vodećih trgovaca električnom energijom na tržištima srednje, istočne i jugoistočne Europe. Dodao je i da smo pripremljeniji nego bilo koje druge zime dosad.

‒ Dok neki lokalni problemi, poput smanjenja potražnje, mogu uzrokovati prekide rada u određenim slučajevima, prekidi struje u cijeloj EU ‘u potpunosti ne dolaze u obzir‘ ‒ rekao je slovenski premijer spominjući Francusku koja se bori s ponovnim pokretanjem nuklearnog reaktora.

 

Budućnost bez ruskog plina

 

Zemlje Europske unije pak brine da bi sljedeća zima mogla biti veći problem jer će morati iscrpiti svoje rezerve gotovo do nule, a ruska se opskrba neće vratiti.

‒ U sjevernoj i srednjoj Europi apsolutno je jasno da u budućnosti više nema ruskog plina ‒  naglasio je Golob dodajući da bi to uključivalo i Njemačku.

Iako je brzi pad cijena plina s ljetnih najviših razina možda smanjio osjećaj hitnosti među zemljama da uvedu ograničenje cijena, Golob je rekao da je logičnije da zemlje sada potraže mehanizam za sprječavanje budućih skokova cijena i tržišnih anomalija. Članice EU-a pak čekaju Komisiju da iznese prijedlog za obuzdavanje cijena plina prije sastanka ministara energetike 24. studenoga.

‒ ‘Price caps‘ nije nešto od čega se možemo tek tako odmaknuti ‒  rekao je Golob i dodao da je u potpunosti siguran će se zemlje unije dogovoriti, no da je samo pitanje koliko brzo će doći do sporazuma.

Naime, Golobova je vlada najavila paket mjera vrijedan oko pet milijardi eura za zaštitu kućanstava i kompanija od brzorastućih cijena energenata. Nadalje, vlada može, prema riječima premijera, samo djelić paketa namijeniti za spašavanje energetskog sektora. Trenutno je glavni kandidat za ovaj paket državni energetski holding Holding Slovenske Elektrarne koji je prisiljen kupovati više energije na tržištu jer najveća slovenska termoelektrana na ugljen nije u pogonu.

29. travanj 2024 21:28