Biznis i politika
StoryEditor

Starbucks: Može povišica, ali samo za one koji nisu u sindikatu

04. Svibanj 2022.

U tijeku je jedno od najvažnijih izbora u američkoj kapitalističkoj povijesti: djelatnici lanca kafeterija Starbucks glasaju trebaju li se ili ne udružiti u sindikat i opći je dojam kako je, barem dosad, veća prednost bila na strani sindikata. No, kako se takvo udruživanje nije svidjelo dioničarima lanca, predsjednik Uprave Starbucksa, Howard Schultz, dobio je slobodne ruke da zaposlenicima i to samo onima koji nisu u sindikatu ponudi značajnu povišicu.

Kompanija je još u jesen prošle godine najavila kako će ove godine povećati plaće, a kako je Schultz ovih dana u američkim medijima i najavio, povišice idu unatoč previranjima sa sindikatima, No, jasno je i bez zadrške pred američkim novinarima rekao da se ta povišica neće nužno odnositi na radnike u sindikatu.

Počeo je ambiciozno i oportuno, tvrtka se od ove godine planira bolje brinuti za svoje zaposlenike, povećat će se plaće i to značajno, ali to nije sve. Bit će i beneficija, poboljšat će se i uvjeti rada, uvest će se nove, bolje tehnologije, a ulagat će se i u edukaciju zaposlenih.

- Tvrtka će uložiti 200 milijuna dolara u plaće, ali i u opremu i obuku zaposlenih, a ukupno ćemo ove godine na radnike i poboljšanje korisničkog iskustva u našim kafeterijama potrošiti čak milijardu dolara. No, nemamo jednaku slobodu da krenemo u te promjene na mjestima gdje postoji sindikat ili gdje je sindikalno organiziranje u tijeku - rekao je Schultz dodajući da kompaniji savezni zakon "zabranjuje obećanje novih plaća i beneficija u trgovinama uključenim u sindikalno organiziranje".

Inače, sindikat djeluje u Starbucksu od prosinca, tada je prva kafeterija postala sindikalno udružena, a od tada je oko 46 trgovina glasalo za sindikalno udruživanje, dok je svega pet bilo protiv. Ukupno je 237 kafeterija do sada podnijelo peticije za osnivanje sindikata Nacionalnom odboru za radne odnose, no vlasnicima se očito taj trend nimalo ne dopada i odlučili su mu, pod svaku cijenu, stati na kraj.

04. svibanj 2024 20:12