Biznis i politika
StoryEditor

Sto najvećih smjena: Vilović iz Cemexa u Nexe, novi Fabrisov turistički angažman…

10. Siječanj 2023.
Igor Ivanković i Tomislav Plavšić

Pišu: Goran Litvan i Marta Premužak

Nastavljamo s objavljivanjem sto najvećih smjena na čelu najvećih hrvatskih kompanija u 2022. U ovom nastavku kronološki smo došli do promjena koje su stupila na snagu od travnja. 

 

26. Alen Voloder s početkom travnja preuzeo je poziciju predsjednika Uprave CEMEXA HRVATSKA od dosadašnjeg direktora Velimira Vilovića, koji je prešao u Upravu konkurentskog NEXEA iz Našica.

27. Yosuke Arai imenovan je novim predsjednikom Uprave TOYOTA CENTRA ZAGREB i direktorom TOYOTA CROATIJE umjesto Kensukea Tsuchiya.

28. Ignacije Čutura zamijenio je Marija Musu na mjestu predsjednika Uprave HRVATSKE LUTRIJE.

29. Nakon što je HRVATSKA POŠTANSKA BANKA preuzela SBERBANK, smijenjena je i Uprava kojoj je na čelo najprije privremeno došao Paško Rakić umjesto Csabe Soósa, a zatim je imenovan Tadija Vrdoljak, i banka sad posluje kao NOVA HRVATSKA BANKA.

30. Zlatko Sirovec kao predsjednik Uprave zagrebačke TEHNIKE podnio je ostavku iz zdravstvenih razloga. Bojan Horvačić, dotadašnji član Uprave i drugi najveći dioničar (8,93%) imenovan je direktorom.

31. Nakon što je početkom godine STRAŽAPLASTIKU od većinskog vlasnika Dragutina Plahutara preuzeo belgijski vlasnik i promijenio naziv tvrtke u DW REUSABLES HUM, na mjesto predsjednika Uprave imenovan je Mario Tomljanović umjesto privremenog Paula Fransa Rose Baeyensa, koji je sad član Uprave. Bivši suvlasnik (13,4 posto) Josip Grilec napustio je poziciju člana Uprave.

32.Igor Ivanković novi je predsjednik Uprave HRVATSKOG OPERATORA PRIJENOSNOG SUSTAVA (HOPS-a) umjesto Tomislava Plavšića.

33. Meri Matešić Sičić postala je nova predsjednica Uprave zadarskog TURISTHOTELA umjesto Rikarda Heskyja. Došla je s pozicije direktorice marketinga i komunikacija DOGUS GRUPE za Hrvatsku. Prije toga bila je direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, a s te pozicije smijenjena je nakon godine i pol dana.

34. Dorian Knapić preuzeo je potkraj travnja poziciju predsjednika Uprave LIPIK GLASA umjesto Marca Ranija, koji je ostavku podnio još u rujnu 2021. U međuvremenu je na čelu tvrtke bio član Uprave Marco Rondelli.

35. Renata Sabo smijenjena je potkraj travnja s mjesta direktorice DRŽAVNIH NEKRETNINA, a imenovana je Mirela Habijanec. Promjena je uslijedila nakon što je zviždačica Maja Đerek otkrila niz detalja o radu svoje nekadašnje direktorice koja joj je dala otkaz.

36. Božica Mikulić postala je nova direktorica JOHNSON & JOHNSONA S. E. umjesto Darija Juričića.

37. Goran Fabris otišao je nakon četverogodišnjeg mandata s pozicije predsjednika Uprave JADRANA iz Crikvenice, koji sad vode članovi Uprave Ivan Safundžić i Miroslav Pelko. Fabris je prešao u upravu RUDANA iz Žminja. U toj tvrtki poznatoj po projektima uštede energije zadužen je za turistički portfelj (Terme Jezerčica, hoteli Vodice i Lišanj), pa i za kompletnu rekonstrukciju Termi Jezerčica, što je do sada najveća najavljena investicija u kontinentalni turizam, ‘teška‘ 440 milijuna kuna.

38. Pavel Horák pridružio se Radimu Haluzi i Goranu Đuriću na direktorskoj poziciji u najvećemu hrvatskom lancu kladionica SUPER SPORTU i u sestrinskoj tvrtki PUNI BROJ nakon što ih je preuzela češka EMMA GRUPA. U transakciju su bile uključene i dvije manje sestrinske tvrtke, MINUS5 i PUNI BROJ. Nakon toga većinski udjel u SUPER SPORTU kupila je jedna od najvećih kladioničarskih grupacija na svijetu, britanska ENTAIN GRUPA.

39. Dragan Baškarad novi je predsjednik Uprave LONIJE TRGOVINE nakon što ju je STUDENAC preuzeo od Frane Jarama. Dotadašnji direktor Krste Tomislav Jaram više nije u Upravi, u kojoj je ostao Dragan Munjiza, a novi su članovi Marek Piotr Bodynek i Andrija Topić, koji je i novi član Uprave još jedne akvizicijske mete, dubrovačkog lanca PEMO.

40. Nataša Tekavčić imenovana je direktoricom tvrtke HIDROMONT INDUSTRIJSKA MONTAŽA iz Slavonskog Broda umjesto Vukosava Stanivuka.

41. Vilim Simon imenovan je predsjednikom Uprave VAJDE iz Čakovca umjesto Alena Kajmovića, koji je na poziv ‘iz susjedstva‘ preuzeo funkciju izvršnog direktora građevinske tvrtke Međimurje PMP.

42. Alexander Deopito imenovan je novim predsjednikom Uprave PEEK & CLOPPENBURGA umjesto Igora Philipa Matica.

43. Michael Walter Schmidt i Ulrich Helmut Schmidt imenovani su novim direktorima tvrtke WOLLSDORF COMPONENTS, a glavni menadžer matične kompanije Andreas Kindermann napustio je vođenje operacija u Hrvatskoj.

44. Dosadašnji prokurist ČAZMATRANS PROMETA Dražen Pavlović preuzeo je direktorsku poziciju od Damira Pavlovića, koji se povukao na mjesto prokurista, i zadržao poziciju predsjednika Uprave matične tvrtke ČAZMATRANS – NOVA.

45. Thomas Antoine Estrany imenovan je direktorom H & M HENNES & MAURITZA, a Minna Kristina Carlberg smijenjena je s mjesta članice Uprave.

46. Dosadašnja članica Uprave ERSTE CARD CLUBA Anita Markota Štriga imenovana je direktoricom umjesto Jurgena Kristiaana de Ruijtera.

47. Ekaterina Egorova preuzela je funkciju predsjednice Uprave IKEE od Sare Del Fabbro.

48. Austrijski RIEGLER & ZECHMEISTER pridružio se tvrtki RICHARD STÜCKLER u vlasničkoj strukturi RST-PELLETA, a Johann Markus Waschnig zamijenio je Michaela Toplitscha na direktorskoj poziciji, gdje se pridružio Richardu Stückleru.

49. Marijo Vukušić imenovan je novim ravnateljem GRADSKE LJEKARNE ZAGREB umjesto Nadice Jambrek.

50. Zoran Mabić imenovan je jedinim članom Uprave MARASKE umjesto Stipe Bevande. Posljedica je to preuzimanja: MARASKU je od MEPASA kupila kompanija Svjetlana Stanića STANIĆ BEVERAGES kojom kao direktor upravlja Mabić.

(Nastavlja se)

27. travanj 2024 22:14