Biznis i politika
StoryEditor

Stojić: Borba s inflacijom još nije gotova

29. Travanj 2023.
foto Shutterstock

- Na općenitoj razini, uz pretpostavku rasta troška rada od oko 4 posto u euro području u srednjem roku i rast produktivnosti od jedan do 1,5 posto, očekujemo stabilizacija inflacije na razini od oko 2,5 posto - navodi se u analizi tjedna HUP-ova glavnog ekonomista Hrvoja Stojića

No, izgledno je da će rast plaća premašiti očekivanja, zahtjevi za povećanjem plaća u kolektivnim pregovorima eskaliraju, a u Hrvatskoj primanja rastu brže u odnosu na prosjek euro područja, pa centralne banke očekivano pale alarm: snažan rast plaća iznad produktivnosti prijeti zadržavanju povišene inflacije te pogoni cjenovna očekivanja.

Dakle, borba s inflacijom još nije gotova. Naime, temeljna inflacija koja isključuje cijene energenata i hranu pokazuje žilavost i pitanje je u kojoj mjeri je pad cijena energenata i sirovina može spustiti, osobito dok se ubrzava rast plaća. Osim što manjak kvalitetne radne snage sam po sebi vrši pritisak na rast plaća, glavni preduvjeti za održiv rast plaća te njihovu konvergenciju ka prosjeku EU su politike usmjerene prema razvoju znanja, podizanje razine produktivnosti (tri do četiri puta niža nego u Njemačkoj i razvijenije članice euro područja), fleksibilnije tržište rada i napokon daljnje porezno rasterećenje tržišta rada.

U tom smislu HUP pozdravlja najavljeni novi krug rasterećenja rada kroz porezne izmjene zahvaljujući, između ostalog, proračunskom suficitu (0,6 posto BDP-a) na razini lokalne države, odnosno poboljšanju za gotovo jedan postotni bod BDP-a u odnosu na 2022., odnosno pred-pandemijsku 2019. Snažniji no očekivani pozitivan saldo lokalne države kao vlasnika poreza na dohodak u situaciji kad svjedočimo snažnom rast plaća i solidnom rastu zaposlenosti dobrodošla je prilika lokalnoj državi da doprinese cjenovnoj konkurentnosti troška rada u Hrvatskoj. Zbog jedne od najnižih stopa aktivnosti i zaposlenosti Hrvatska bi se trebala odlučiti i za hrabrije smanjenje poreznog opterećenja u odnosu na referentne prosjeke članica EU ili zemalja CEE regije, prema preporukama OECD-a za kreiranje održivih i kvalitetnih radnih mjesta.

01. svibanj 2024 00:47