Biznis i politika
StoryEditor

Sud u Hong Kongu naredio likvidaciju kineskog Evergrandea

29. Siječanj 2024.
Evergrande, Kina foto Shutterstock

Hongkonški sud naložio je likvidaciju kineskog diva nekretnina China Evergrande, označivši značajan trenutak u propasti najzaduženijeg svjetskog developerima nekretnina. Ova odluka dolazi više od dvije godine nakon službenog bankrota tvrtke, što je pokrenulo financijske izazove za kineske developere i i dalje utječe na drugo najveće svjetsko gospodarstvo, objavio je Financial Times. 

Suci Visokog suda, predvođeni Lindom Chan, izdali su nalog za likvidaciju nakon što Evergrande nije uspio predstaviti zadovoljavajući plan restrukturiranja koji bi udovoljio zahtjevima međunarodnih vjerovnika tijekom dugotrajnih pregovora. Unatoč tome što je listiran u Hong Kongu, većina Evergrandinih imovina i obveza, koje premašuju 300 milijardi dolara, nalaze se na kopnu Kine.

Ova odluka postavlja pitanja o nadležnosti hongkonških sudova na kineskom kopnu, gdje strane tvrdnje tradicionalno imaju malen utjecaj, a usporavanje tržišta nekretnina ostaje značajan politički izazov za Peking.

Edward Middleton i Tiffany Wong iz tvrtke za restrukturiranje Alvarez & Marsal imenovani su likvidatorima Evergrande-a. Sudska odluka teoretski omogućuje likvidatorima da pokušaju preuzeti kontrolu nad nekim Evergrandinim imovinama na kopnu Kine zbog međusobnog sporazuma o priznavanju stečaja i restrukturiranja između Hong Konga i nekih dijelova Kine. Međutim, ostaje neizvjesno kako će sudovi na kopnu prihvatiti nalog za likvidaciju iz Hong Konga.

Nakon sudske odluke, izvršni direktor Evergrande-a Shawn Siu izrazio je posvećenost tvrtke osiguranju nastavka isporuke projekata razvoja nekretnina u Kini. Sudska odluka opisana je kao ‘žalosnu‘.

Dionice Evergrande pale su preko 20 posto, a njezine obveznice u dolarima trgovale su na duboko depreciranim razinama nakon sudske odluke. Prethodni dogovor tvrtke s međunarodnim investitorima propao je u rujnu, a predsjednik Evergrande-a, Hui Ka Yan, stavio je pod ‘obavezne mjere‘ zbog sumnje u ‘ilegalne zločine‘.

Tužbu za likvidaciju podnio je inozemni vjerovnik Top Shine Global, tvrdeći da Evergrande nije poštovao obveze vrijedne 863 milijuna HKD (110 milijuna dolara). Ova odluka, smatraju stručnjaci, može imati posljedice za druge developere koji su uključeni u dugotrajne pregovore o restrukturiranju s inozemnim vjerovnicima.

27. travanj 2024 22:52