Biznis i politika
StoryEditor

Sunčani Hvar prodan šeiku iz Abu Dhabija, cijena oko 200 milijuna eura

21. Studeni 2023.
Sunčani Hvar, heritage hotel

CPI Property Group, u čijem je većinskom vlasništvu hotelijerska tvrtka Sunčani Hvar, potvrdila je da je potpisala obvezujući ugovor o prodaji sto posto dionica tvrtki Sunčani Hvar Nekretnine i Sunčani Hvar s kupcem Eagle Hillsom, investitorom i developerom nekretnina i ugostiteljstva iz Abu Dhabija.

- CPI Property Group sa zadovoljstvom objavljuje potpisivanje obvezujućeg ugovora o prodaji 100 posto dionica Sunčani Hvar Nekretnine d.o.o. i Sunčani Hvar d.d., tvrtke koje posjeduju i upravljaju hotelima Sunčani Hvar, jedinstvenim portfeljom resorta na otoku Hvaru u Hrvatskoj. Kupac je Eagle Hills, investitor i developer u oblasti nekretnina i ugostiteljstva sa sjedištem u Abu Dhabiju -  prenose iz CPI-ja..

Za samu transakciju tj, postignuti iznos kupoprodaje ne iznose detalje ni kada će biti dovršena te dodaju da transakciju uvjetuje odobrenje hrvatske antimonopolske agencije.

- CPI Grupa i dalje bilježi snažan interes ulagača za hotele jer su se turizam i poslovna putovanja u potpunosti oporavili od razdoblja civida. Sigurni smo da će Eagle Hills doprinijeti nastavku uspjeha Hvara kao poželjne turističke destinacije - poručio je kratko direktor CPI Hotelsa (u grupi zaduženi za hotelski biznis) Jan Kratina.

Iz te Grupe su u utorak na upite Hine poručili i da ‘nemaju daljnjih komentara osim te službene objave‘.

Sunčani Hvar najvažnija je otočna i ukupno hotelska kompanija za Hvar i Splitsko-dalmatinsku županiju, ali i hrvatski turizam u cjelini, a koja je u zadnjih 20-ak godina, od privatizacije do sada, promijenila nekoliko stranih vlasnika. Oni su ulagali u objekte te hotelske kuće, ali i u tržišno repozicioniranje na višu razinu kvalitete usluga i ponude. Od 2014. u vlasništvu je CPI Grupe, a u portfelju tvrtke je nekoliko hotela, kamp, plažni klubovi i objekti. Dnevno može smjestiti oko dvije tisuće turista, a zapošljava oko 700 stalnih i sezonskih radnika.

Iz samog Sunčanog Hvara i njegove sadašnje uprave na čelu s predsjednicom Gordanom Tomičić za sada se nisu oglasili niti odgovarali na upite, a ni iz CPI Grupe nisu odgovorili znaju li nešto oko planova novog kupca/vlasnika Sunčanog Hvara, niti zašto su prodali tu tvrtku.

U medijskim napisima spekulira se, prema navodnim izvorima iz struke i drugih (anonimno), da je cijena prodaje oko 200 milijuna eura, te da CPI grupa ‘prodajom nastoji smanjiti pozamašan dug, za koji su ‘krive‘ brojne akvizicije‘.

Navode i da je kupac Muhamed Alabar, vlasnik tvrtke Eagle Hills, sa sjedištem u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

22. travanj 2024 22:36