Biznis i politika
StoryEditor

Svjetska tržišta: Europski ulagači oprezni uoči izvješća o inflaciji, vrijednost dolara porasla

31. Srpanj 2023.

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno dok ulagači čekaju izvješće Eurostata o inflaciji u eurozoni u srpnju.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, no na putu je mjesečnih dobitaka drugi mjesec zaredom.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,14 posto, na 7.683 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 posto, na 16.440 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 7.474 boda.

Nakon prošlotjednog rasta, indeksi su jutros blago pali jer su ulagači oprezni uoči izvješća Eurostata o inflaciji.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u srpnju inflacija u eurozoni iznosila 5,3 posto na godišnjoj razini, dok je mjesec dana prije iznosila 5,5 posto.

Daljnje popuštanje inflacijskih pritisaka podržalo bi nade ulagača da će Europska središnja banka, nakon prošlotjednog povećanja kamata za 0,25 postotnih bodova, na sjednici u rujnu kamate ostaviti nepromijenjene.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci. U cijelom srpnju na dobitku je oko 5,2 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,1 posto.

Podršku tržištima ponajviše pruža nada ulagača u nove poticajne mjere u kineskom gospodarstvu, s obzirom da su i jutros objavljeni podaci o aktivnostima u uslužnom i proizvodnom sektoru u srpnju pokazali da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo raste znatno sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Cijene dionica podržava i nada ulagača da će američko i gospodarstvo eurozone izbjeći recesiju, unatoč snažnom povećanju kamatnih stopa američkog Feda i Europske središnje banke.

Uz to, ulagači se nadaju da je ciklus povećanja kamata u zapadnim zemljama, koji traje već dulje od godinu dana, pri kraju.

Dolar ojačao, cijene nafte pale, a na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,11 posto, na 101,72 boda. No, na putu je gubitka u cijelom ovom mjesecu za otprilike 1 posto.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,3 posto, na 141,57 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,02 posto, na 1,1017 dolara. Stoga je euro na putu dobitka u ovom mjesecu od oko 1 posto.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošloga tjedna porasle peti tjedan zaredom, za gotovo 5 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,69 posto, na 84,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,48 posto, na 80,19 dolara.

05. svibanj 2024 02:13