Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze pale u prvom tjednu nove godine

07. Siječanj 2024.
izvoz, softver, burze, svjetske burze, burza, financijska analiza, svijetfoto Shutterstock

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno pale, nakon višetjednog rasta, jer su splasnule nade ulagača u agresivno smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,6 posto, na 37.466 bodova, dok je S&P 500 pao 1,5 posto, na 4.697 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 14.524 boda.

Prvi pad tih indeksa nakon devet tjedana rasta posljedica je splašnjavanja euforije u vezi smanjivanja kamatnih stopa.

U posljednjim mjesecima prošle godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Feda u ovoj godini.

Premda procjene čelnika Feda s posljednje lanjske sjednice pokazuju da u ovoj godini očekuju smanjenje kamata u tri navrata, na tržištu se špekulira da će ih Fed smanjiti u šest navrata, počevši od ožujka.

No, zapisnik s posljednje prošlogodišnje sjednice američke središnje banke, objavljen u srijedu, nije dao naznake kada bi moglo slijediti smanjenje kamata.

- Zapisnik sugerira da mnogi čelnici Feda zagovaraju zadržavanje kamata na povišenim razinama dulje razdoblje, a oni koji procjenjuju da će u 2024. početi smanjenje kamata, to očekuju kasnije tijekom godine -  objašnjava Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Na tržištu novca procjenjivalo se početkom tjedna da postoji gotovo 80 posto izgleda da će Fed već u ožujku početi smanjivati kamate, no nakon objave zapisnika Feda ti su izgledi smanjeni na manje od 70 posto.

Da bi se inflacija, a time i kamate mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo pokazalo je i izvješće o zapošljavanju u SAD-u.

U prosincu je u najvećem svjetskom gospodarstvu otvoreno 216 tisuća novih radnih mjesta, više nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Prosječna plaća po satu porasla je, pak, za 0,4 posto na mjesečnoj, a 4,1 posto na godišnjoj razini.

Među najvećim su gubitnicama prošloga tjedna bile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Nvidia, Alphabet i Amazon.com, koje su lani predvodile po rastu cijena.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,6 posto, na 7.689 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 posto, na 16.594 boda, a pariški CAC 1,6 posto, na 7.420 bodova.

04. svibanj 2024 23:26