Biznis i politika
StoryEditor

Svjetske burze snažno porasle u prvom polugodištu, a rast bilježi i euro

02. Srpanj 2023.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, a zahvaljujući nadi ulagača da se bliži kraj povećanju kamata, u cijelom prvom polugodištu burzovni su indeksi zabilježili velike dobitke.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2 posto, na 34.407 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,35 posto, na 4.450 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 13.787 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje uljepšavanju portfelja jer pred kraj tromjesečja menadžeri uobičajeno kupuju dionice koje su u proteklom kvartalu imale najbolju izvedbu.

Tako su prošloga tjedna najviše porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla...

Od početka godine Dow Jones porastao je 3,8 posto, dok je S&P 500 skočio gotovo 16, a Nasdaq više od 31 posto, što se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

No, postavlja se pitanje je li taj rast opravdan, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok središnje banke signaliziraju daljnje povećanje kamata idućih mjeseci jer se inflacija još uvijek kreće znatno iznad ciljanih razina.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošloga tjedna da će kamate vjerojatno i dalje rasti i da ne očekuje njihovo smanjenje u ovoj godini jer je inflacija i dalje znatno iznad ciljanih razina.

Dužnosnici iz Europske središnje banke (ECB) također su poručili da će trebati dodatno povećati kamate i da se još ne razmišlja o njihovom smanjenju.

To je raspršilo nade ulagača jer se dosad na tržištu očekivalo da će Fed već krajem godine početi smanjivati kamate.

No, podršku tržištima pružaju podaci koji pokazuju da najveće svjetsko gospodarstvo i dalje raste, dok inflacijski pritisci postupno popuštaju.

Tečaj eura prema dolaru porastao

Zahvaljujući tome, i na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,9 posto, na 7.531 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2 posto, na 16.147 bodova, a pariški CAC 3,3 posto, na 7.400 bodova.

Svi su ti indeksi porasli u prvom polugodištu, a najviše DAX, 14,5 posto. Slijedio je CAC s rastom od gotovo 13 posto, dok je FTSE ojačao samo oko 1 posto.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je u prvom polugodištu 8,8 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ostao je prošloga tjedna gotovo nepromijenjen na razini od oko 102,90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti skliznuo 0,2 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0910 dolara. No, cijena dolara porasla je prema japanskoj valuti, za 0,4 posto, na 144,30 jena, blizu najviše razine u više od sedam mjeseci.

Tečajevi valuta posljednjih mjeseci osciliraju ovisno o tome kakve špekulacije prevladaju na tržištu u vezi odgovora na ta pitanja. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, u proteklom je kvartalu blago porastao, no u cijelom prvom polugodištu pao je oko 0,5 posto.

26. travanj 2024 04:02