Biznis i politika
StoryEditor

Tankerska plovidba došla do 64 posto udjela u Atlantskoj plovidbi

20. Veljača 2024.

Zadarska Tankerska plovidba ipak nije uspjela ovladati dvotrećinskim udjelom u dubrovačkoj Atlantskoj plovidbi. U utorak je na Zagrebačkoj burzi objavljeno izvješće o preuzimanju u kojem stoji da je ponudu prihvatilo 1748 dioničara. Tankerska plovidba otkupila je 523.534 dionice, odnosno 25 posto udjela.

- Nakon provedene ponude za preuzimanje Ponuditelj drži ukupno 1.342.097 redovnih dionica u Ciljnom društvu što predstavlja 64,11 posto temeljnog kapitala - navodi se u izvješću. S obzirom da Atlantska plovidba drži i 4429 trezorskih dionica, zadarski brodar ukupno kontrolira 64,25 posto udjela.

Djelomični pristanak države

Podsjetimo, u siječnju je Tankerskoj plovidbi odobrena ponuda za preuzimanje dubrovačkog rivala nakon što je zadarska kompanija sudjelovanjem u lanjskoj dokapitalizaciji stekla dodatnih 683 tisuća dionica i time povećala udjel na više od 39 posto. Prije dokapitalizacije Tankerska plovidba je imala 6,45 posto udjela u vlasništvu. Za preostale dionice ponuđena je cijena od 53,60 eura, koliko je i iznosila cijena novih dionica u dokapitalizaciji.

Prema javno objavljenim podacima, na ponudu su pristali vodeći ljudi Atlantske plovidbe, glavni izvršni direktor Marko Domijan te izvršni direktori Vicenco Jerković i Edo Taslaman. Domijan je držao 3701 dionicu, Jerković 3965 dionica, a Taslaman je imao najveći paket od 7735 dionica. Djelomično je na ponudu pristala i država koju je predstavljao Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Na sjednici CERP-a održanoj 6. veljače donijeta je odluka da se proda malo više od polovice udjela.

Predsjednik ne odustaje

Radilo se o ukupno 56.154 dionice, odnosno 2,7 posto udjela, pa je država inkasirala nešto više od tri milijuna eura. Prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), država još posjeduje malo manje od 47 tisuća dionica. Prema svemu sudeći, na ponudu nije pristao predsjednik kompanije Igor Bilbija koji drži devet milijuna dionica i sa 8,5 posto udjela drugi je dioničar po veličini.

Podsjetimo, Bilbija je kao privatni investitor počeo kupovati dionice Atlantske plovidbe još 2016. godine. Ubrzo se i aktivno uključio u upravljanje kompanijom, prvo kroz Nadzorni odbor, a zatim prelaskom Atlantske plovidbe na monistički sustav upravljanje i kao njezin predsjednik. Do zaključenja teksta Igor Bilbija je ostao nedostupan za komentar ishoda ponude Tankerske plovidbe.

25. travanj 2024 01:49