Biznis i politika
StoryEditor

U Šibeniku se zakotraljala dva ogromna razvojna projekta čija je ukupna vrijednost 1,5 milijardi eura

15. Prosinac 2023.
Grad Šibenik

Gradsko vijeće Grada Šibenika prihvatilo je na jučerašnjoj sjednici Prijedlog Zaključka o prihvaćanju teksta Međunarodnog javnog natječaja u svrhu odabira Razvojnog partnera za Projekt Batižele. Korak je to koji se čekao desetak godina u razvoju ovog projekta revitalizacije zone nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) koja se prostire na 20 hektara zemljišta uz more na kojem bi trebao niknuti ‘novi grad‘.

Na Batiželama bi se tako trebala sagraditi produžena plaža Banj, luksuzni hoteli, stotine stanova, nova glazbena škola, osnovna škola, vrtić, multifunkcionalna sportska dvorana, vatrogasni dom, privezišta, oko 600 parkirnih mjesta…

Prema prijedlogu javnog poziva, postupak odabira investitora podijeljen je u dvije faze, od kojih će prva trajati šest tjedana, a druga 12 tjedana, što će zajedno s postupkom ocjenjivanja trajati oko šest mjeseci. S obzirom da se kroz projekt namjerava osigurati značajna količina javnih sadržaja od strane investitora kao dio ugovora o partnerstvu, pri odabiru će dodatne bodove ostvariti prijedlozi koji imaju višu razinu javne vrijednosti.

Također, od investitora će se zahtijevati da izvrši završne sanacijske radove u skladu sa zaključcima analize izrađene od međunardone tvrtke Arup, standardi gradnje i dizajna javnog prostora u skladu s hrvatskim zakonodavstvom uz postizanje standarda zelene i održive gradnje, piše Šibenik.in

image

Projekt Batižele

foto

Podsjetimo, priprema projekta obuhvatila je dvije faze. U Fazi 1 izrađena je studija međunarodne savjetodavne tvrtke ARUP sa suradnicima, a potom su Grad i RH dogovorili da će EBRD u okviru Faze 2 pružiti tehničku podršku za pripremu natječaja. Konzultantski tim koji je radio na pripremi projekta uključuje stručnjake Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Mazarsa i njihovih partnera (Colliers Croatia, Slaughter and May i M&S Partners). 

Konzultanti su od kraja 2020. radili s državom i gradom kako bi uspostavili najbolji mogući model upravljanja za ovaj projekt. Doduše, rokovi su probijeni za godinu dana jer se prema tada utvrđenom hodogramu objava međunarodnog javnog natječaja planirala krajem 2022. godine, a potpisivanje konačnog partnerskog ugovora s odabranim investitorom očekivalo se tijekom 2023. godine.

Kako je lipnju u intervjuu Lideru izjavila tadašnja voditeljica ureda EBRD-a u Hrvatskoj Viktorija Zinčuk za velike brownfiled-projekte potrebno je vrijeme i dobra priprema, koja traje godinama. - Taj bi se projekt teško dogodio bez naše potpore - rekla je Zinčuk komentirajući projekt Batižele, ističući da je olakotna okolnost što su bila samo dva vlasnika zemljišta.

Prema dosad iznošenim brojkama, nova ulaganja u sklopu ovog projekta procjenjuju se na više od pola milijarde eura.

Milijarda eura ulaganja i pet tisuća zaposlenih?

No, to nije jedini dokument od iznimnog razvojnog značaja za grad Šibenik koji je usvojen na istoj sjednici Gradskog vijeća. Većinom glasova podržan je i Sporazum o namjeravanom razvoju industrijskog projekta tvrtke Vallis Solaris u Industrijskoj zoni Podi koji obuhvaća niz razvojno–istraživačkih, industrijskih i energetskih projekata koji će biti povezani u programsku cjelinu. 

Projekt, istaknuto je, podrazumijeva integriranu proizvodnju fotonaponskih modula i pripadajuće opreme koja se temelji na vertikalno povezanom industrijsko-tehnološkom proizvodnom lancu te na proizvodnji fotonaponske električne energije, zelenog vodika i zelenih sintetičkih goriva u Republici Hrvatskoj.

Vallis Solaris obuhvaća cjelokupan program investicija koje će u cjelini sačinjavati vertikalno integrirani lanac vrijednosti fotonaponske industrije. Radi se o jedinstvenom konceptu na području Europske unije i šire koji podrazumijeva paralelnu izgradnju nekoliko različitih industrija na jednoj lokaciji, povezanih u jedinstvenu cjelinu. Konačan proizvod predstavljat će fotonaponski modul posljednje generacije.

- Program ulaganja obuhvaća i lanac vrijednosti zelenog vodika koji rezultira sintetičkim gorivima kao konačnim proizvodom. Za potrebe napajanja vlastitih postrojenja velikim količinama električne energije iz obnovljivih izvora, planira se ulaganje u energetska polja koja bi lokacijom, osim područja grada Šibenika, zahvatila i širi prostor. Industrijski projekt imat će minimalan utjecaj na okoliš, budući da se cjelokupan koncept bazira na cirkularnoj ekonomiji i minimalnom ugljičnom otisku. Otpadne vode reciklirat će se za potrebe elektrolize zelenog vodika te će se  u potpunosti  iskorištavati u procesu sinteze vodika i proizvodnji zelenog metanola. Kruti otpad iz vlastitih postrojenja reciklirat će se i vraćati u proizvodni proces ili će ga koristiti druge industrije u postojećem obliku - pojašnjavaju iz Vallis Solarisa.

Za realizaciju ovako velikog i kompleksnog investicijskog programa, čije značenje daleko nadmašuje i nacionalnu razinu, odabrana je šibenska Poduzetnička zona Podi zbog jedinstvene kombinacije preduvjeta koje je nužno zadovoljiti na jednom mjestu, a odnosi se, među ostalim, na raspoloživost površina. Za razvoj industrijskog postrojenja u prvoj fazi bit će dostatno 50-60 hektara zemljišta, dok je za realizaciju svih predviđenih ulaganja nužno osigurati do 300 hektara zemljišta. Poduzetnička zona Podi opremljena je logistički i adekvatnom komunalnom infrastrukturom, nudi mogućnost proizvodnje i dobave  velikih količina zelene električne energije, a u prostoru gravitacije 50-70 km trenutno nudi  raspoloživost radne snage.

Prva faza ulaganja trebala bi biti realizirana do kraja 2026. godine te bi trebala doseći visinu ulaganja od jedne milijarde eura, samo u industrijska postrojenja. Ulaganja u energetska polja planirana su u znatno većim iznosima, a njihova dinamika ovisit će također o raspoloživosti lokacija za razvoj, brzini realizacije u smislu provođenja propisanih postupaka i procedura, pravnom okviru čije se donošenje još uvijek očekuje i drugim čimbenicima. Učinak na zapošljavanje u prvoj fazi predviđen je na razini 200-300 zaposlenika, dok ukupne potrebe za radnom snagom na kraju realizacije svih predviđenih ulaganja dosežu brojku od pet tisuća zaposlenih, uvjeravaju iz Vallis Solarisa.

27. travanj 2024 08:57