Biznis i politika
StoryEditor

U veljači godišnji rast industrijske proizvodnje 4 posto

31. Ožujak 2022.
SOBOČAN d.o.o.foto Ratko Mavar

U skladu s očekivanjima, prema podacima koje je  objavio Državni zavod za statistiku, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u veljači je u usporedbi s siječnjem bila viša za 2,6 posto. U odnosu na isti mjesec 2021. obujam industrijske proizvodnje porastao je 4 posto. U prva dva mjeseca ove godine prosječna godišnja stopa rasta obujme industrijske proizvodnje iznosila je 3,8 posto.

Promatrano na mjesečnoj razini, rast je zabilježen u svim kategorijama GIG-a, a predvođen je snažnijim pozitivnim stopama u kategorijama Netrajni proizvodi za široku potrošnju (+6%) i Kapitalni proizvodi (+5,5%) dok je u ostalim kategorijama mjesečna stopa rasta redom iznosila Trajni proizvodi za široku potrošnju (+2,4%), Energija (+1,8%) i  Intermedijarni proizvodi (+0,3%). Prema NKD-u Rudarstvo i vađenje bilježi pozitivnu stopu od 3,8 posto, Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija bilježe nižu proizvodnju za 0,5 posto  dok je najznačajnija po udjelu Prerađivačka industrija bila viša za 4,5 posto.

Godišnje stope rasta obujma industrijske proizvodnje traju od prosinca 2020., a u veljači je dinamika ubrzana na 4 posto. Prerađivačka industrija, koja čini gotovo 84 posto ukupne industrijske proizvodnje, u veljači je porasla 4,2 posto (kalendarski prilagođeni indeksi). Pri tome je kod 19 djelatnosti prerađivačke industrije zabilježen je rast, dok je 5 djelatnosti zabilježilo smanjenje proizvodnje u odnosu na veljaču 2021.  Najizraženiji pad bilježe redom Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-23,1%), Proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica (-18,2%) te Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-13,9%) što je u ovoj kategoriji i rezultat baznog razdoblja jer je u vrijeme pandemije upravo to bila industrija koja je bilježila najsnažnije stope rasta.  

Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je u veljači po godišnjoj stopi od 3,6 posto dok je Rudarstvo i vađenje zabilježilo pad za 1,3 posto.

Prema izvornim indeksima u veljači je godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila također 4 posto (+4,8%  u razdoblju sij.-velj.).

image

industrijska proizvodnja - godišnja promjena

foto

- Prema našim očekivanjima pozitivni izgledi za ovu godinu, obzirom na geopolitička događanja, izloženi su negativnim rizicima.  Oporavak inozemne potražnje mogao bi biti skromniji obzirom na potencijalni nepovoljan utjecaj aktualnih geopolitičkih sukoba, odnosno ovisnost pojedinih hrvatskih važnijih trgovinskih partnera o Rusiji. S druge strane učinak niske baze djelovat će u pozitivnom smjeru - smatraju analitičari RBA.

30. travanj 2024 10:45