Biznis i politika
StoryEditor

Uhićen Hrvoje Vojković, bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva

29. Veljača 2024.

Po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO), u sjevernoj Istri uhićen je poduzetnik, bivši izvršni direktor Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković, ekskluzivno doznaje RTL Danas.

- Sumnja se da su dvojica osumnjičenika počinili  subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije. 

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti. EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije - stoji u priopćenju EPPO-a.

Kako se neslužbeno doznaje Vojković je uhićen zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave, a sumnja se da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio, prenosi Hina.

Kao što smo već napisali, bivši šef Croatia osiguranja uhićen je na sjeveru Istre i tijekom dana će ga prepratiti u Zagreb u sjedište europskog tužitelja gdje će dati svoj iskaz.

Podsjetimo, Vojković je karijeru počeo 1990. s poslovnim partnerom Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tvrtka Rubikon, čiji je bio osnivač, bavila se marketingom i financijskim inženjeringom.

Vojković je bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine. Također je bio član IO ogranka u više mandata, predsjednik Ogranka Podsljeme, potpredsjednik Gradskog vijeća Zagreb, član Malog vijeća HSLS-a, a u veljači 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a.

Ispred HSLS-a obnašao je dužnost ministra gospodarstva. Nakon što je napao Darinka Kosora, te rekao za šefa HSLS-a da na svijet gleda ‘isključivo materijalno‘, izašao je iz stranke te je smijenjen s čela Croatia osiguranja.

Uz Vojkovića su se svojevremeno vezale afere povezane uz poslovanje Croatia osiguranja i bespravnu gradnju vikendice unutar Parka Prirode Žumberak, podsjeća RTL Danas.

Vojkovića je i bivša supruga optužila za psihičko, fizičko i ekonomsko nasilje, što je on tada žestoko demantirao.

25. travanj 2024 07:51