Biznis i politika
StoryEditor

Ustavna kriza u turističkom raju

07. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Pobunjenici pripadnici policije na Maldivima, turističkom raju u Indijskom oceanu, zauzeli su državnu televiziju i pozvali ljude da izađu na ulice i svrgnu predsjednika MohamedaNašida.

Predsjednik se nalazi na sigurnom, u zgradi glavnog stožera maldivske vojske i ima potpunu kontrolu nad njom, rekao je izvor iz Našidova okruženja. On bi se nešto kasnije trebao obratiti javnosti.

Maldive već tjedan dana potresaju napetosti i prosvjedi, otkako je Našid naredio vojsci da uhiti jednog od najpoznatijih sudaca u zemlji kojega je optužio da se nalazi na platnoj listi bivšeg maldivskog predsjednika Mamuna Abdula Gajuma.

To je uhićenje izazvalo ustavnu krizu i žestoke prosvjede oporbe. Dio policije nije htio poslušati naredbu da silom prekine oporbene prosvjede u zemlji i prešao na je njihovu stranu. Zasad nije poznato koliki je broj policajaca zauzeo zgradu državne televizije.

Mohamed Našid pobijedio je na predsjedničkim izborima 2008. i vratio demokraciju u zemlju nakon tridesetogodišnje autoritarne vladavine Gajuma. Netrpeljivosti između njihov dvojice i dvaju političkih tabora obnovljene su uoči predsjedničkih izbora koji će se održati kasnije ove godine. Maldivi su otočna skupina, jugozapadno od Indije, svjetski poznata turistička destinacija, s 400 tisuća većinom muslimanskog stanovništva. (RTL)

04. svibanj 2024 05:31