Biznis i politika
StoryEditor

Visoki kazneni sud odbacio vještačenje koje je ključni dokaz protiv Todorića

06. Studeni 2023.
Ivica Todorrićfoto Ratko Mavar

Visoki kazneni sud je odlučio da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje KPMG-a Poljska koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih izbačeno iz spisa, doznaje RTL.

Todorićeva obrana i obrana ostalih osumnjičenika je od početka ukazivala da je sporno vještačenje nezakonit dokaz zbog sukoba interesa koji su radili na predmetu.

Tvrdeći da je to jedini način da izbjegne sukob interesa hrvatskih vještaka, glavni državni odvjetnik u to vrijeme Dražen Jelenić raspisao je 2018. međunarodni natječaj i na njemu ugovorio vještačenje s poljskom podružnicom KPMG.

Obrana je ranije tvrdila da ima dokaze da je vještačenje obavljeno u KPMG Hrvatska koji je po njihovom mišljenju u sukobu interesa.

- Ključni razlog je što je Kamal Ismail u manjem dijelu radio vještačenje. A u najvećem dijelu su ga radili djelatnici KPMG Hrvatska, koja je istovremeno radila za privremenu upravu Agrokora. Vještak mora biti neutralan - objasnio je ranije odvjetnik Anto Nobilo.

Inače, ovo najskuplje vještačenje u Hrvatskoj plaćeno je više od milijun eura te je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ranije ove godine proglasilo nezakonitim dokazom.

- Ovo je veličanstvena pobjeda - kazao je još u ožujku Todorić.

Podsjetimo, u slučaju "veliki Agrokor" Todorića i još 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili taj koncern za 1,2 milijarde kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je Todoriću pribavljeno više od 923 milijuna tadašnjih kuna, a ostatak nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Također, prije nekoliko dana Todorić je ostvario još jednu malu pobjedu kad se Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) proglasio nadležnim za spor u kojem bivši vlasnik Agrokora tuži Republiku Hrvatsku.

23. travanj 2024 17:24