Biznis i politika
StoryEditor

Vodeći hotelijer postao najvećim dioničarem Jadrana tvornice čarapa

10. Prosinac 2023.
Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamara Rivierefoto Ratko Mavar

Nadzorni odbor najveće hrvatske hotelijerske kompanije Valamara Riviere za kapitalne je investicije u idućoj godini odobrio proračun od 43,14 milijuna eura, ne računajući prethodno odobreno ulaganje od 38,43 milijuna eura u Imperial Rivieru d.d. Tako će ukupna ulaganja na razini Grupe, usmjerena na repozicioniranje i unapređenje kvalitete usluga, digitalizaciju, zelenu gradnju, održive izvore energije i turističku infrastrukturu u svim odredištima, u idućoj godini iznositi 81,6 milijuna eura.

Najveći dio od 43,14 milijuna eura odnosi se na ulaganje u Allegro Sunny Hotel & Residence u Rapcu i Koralj Sunny Hotel na otoku Krku. Oni će biti repozicionirani u ​brendu Sunny​ u sklopu kojega je Valamar do sada uspješno repozicionirao nekoliko hotela na tržištu ekonomičnog i jednostavnog odmora uz odličnu kvalitetu usluga i vrijednosti za novac. Nastavljaju se ulaganja i u premium segment, u kojem su posljednjih godina postignuti najbolji pokazatelji rasta prihoda, cijena i povrata ulaganja.

Osim u turizam, Valamar je ovih dana imao i posve drukčiju, vrlo neobičnu investiciju: od Danka Prgometa, dosadašnjega najvećeg pojedinačnog vlasnika Jadrana tvornice čarapa, kupio je paket od 23,32 posto Jadranovih dionica i tako preuzeo poziciju najvećega pojedinačnog vlasnika tvornice čarapa, tvrtke čiji prihodi iz godine u godinu padaju, a gubitak joj raste.

Do zaključenja ovoga broja Lidera nismo dobili nikakav Valamarov komentar o motivima vlasničkog ulaska u Jadran. Tek neslužbeno doznajemo da se radi o prebijanju nekog starog potraživanja. U toj transakcije Valamar je vodio računa o tome da ne premaši 25 posto udjela u Jadranu kako ne bi imao obvezu objave preuzimanja, zato od Prgometa nije preuzeo sve njegove dionice jer već otprije sudjeluje u Jadranovoj vlasničkoj strukturi s 1,55 posto, što s novokupljenim paketom iznosi 24,87 posto

27. travanj 2024 10:11