Biznis i politika
StoryEditor

Vrijeme naplate: Rusija navodno uspjela podmiriti dio dugova u dolarima

19. Ožujak 2022.
Piše: Marta Premužak

Iako se ovog tjedna s nesigurnošću gledalo hoće li i kako Rusija podmiriti svoj 117 milijuna dolara težak dug Zapadu, prema izvorima Reutersa, izgleda da je ipak uspjela izvršiti barem dio plaćanja svojih državnih obveznica u dolarima. Time je Rusija izbjegla povijesno neplaćanje duga, a Reuters, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom, tvrdi da su neki vjerovnici već primili svoje isplate u dolarima.

Podsjetimo, uz sve sankcije koje su SAD i Europa uputile Rusiji zbog napada na Ukrajinu, Rusima su ovog tjedna na naplatu stigle kamate na državne obveznice koje je dugovala zapadnim ulagačima. Točnije, do kraja poslovanja u srijedu, Rusi su trebali ispuniti svoje obveze i platiti 117 milijuna dolara duga.

No, osim toga može li Rusija podmiriti dug, zbog nagađanja da bi ga mogla pokušati platiti u rubljama, nije odmah bilo jasno u kojoj valuti će se otplata dogoditi. Ruski ministar financija Anton Siluanov još je u srijedu rekao da je Rusija pokušala izvršiti uplatu i da je sada na SAD-u da odluči hoće li to uspjeti jer 'mogućnost ili nemogućnost ispunjavanja obveza u stranoj valuti ne ovisi o njima', tada je objasnio CNN Bussines.

Reuters također navodi da je za otplatu duga Rusija koristila resurse u svojoj ograničenoj ratnoj 'škrinji'.

Kako je nastao problem?

Inače, Ruska vlada duguje oko 40 milijardi dolara u obveznicama denominiranim u dolarima i eurima, a polovica tog duga je u vlasništvu stranih investitora zbog čega je i došlo do ove situacije. Naime, sredstva koja je Rusija koristila za otplatu dolaze iz zamrznute strane imovine te im Rusija ne može pristupiti nakon uvođenja sankcija bez presedana na devizne rezerve, objasnio je CNN Business, te je zato plaćanje bilo upitno.  

Također, kao što je već spomenuto, plaćanje duga u rubljama bi bilo problematično, a kako je objasnio New York Times, Rusija je tijekom tjedna isticala da sankcije koje je isključuju iz međunarodnog financijskog sustava znače da može plaćati samo u rubljama te da je to prihvatljivo sredstvo plaćanja s obzirom na okolnosti. S druge strane, agencija za kreditni rejting Fitch je ranije ovog tjedna upozorila da bi isplata vlasnicima obveznica u valuti različitoj od dolara predstavljala neizvršenje.

No, izgleda je Rusija ipak pronašla način da otplati dio duga iz vlastitih zaliha te da je procijenila da je cijena neizvršenja obveza prevelika. Ruski agent za plaćanje inozemnim vlasnicima obveznica Citibank sada je u središtu pozornosti jer ulagači i dalje čekaju razvoj cijele situacije, no istovremeno odbija davati ikakve komentare, navodi Reuters.

Izloženost Zapada                           

A iako je cijela situacija unijela nesigurnost među ulagače na Zapadu, koji i dalje čeka krajnji ishod, rusko neispunjavanje obveza, navodno, nije predstavljalo prevelik rizik za zapadne ulagače jer su, nakon aneksije Krima 2014., smanjili svoju izloženost.

Štoviše, New York Times je objasnio da su ulagači već proživjeli financijski udar jer se ruskim obveznicama trguje s dijelom nominalne vrijednosti, a došlo je i do prisilne prodaje obveznica nakon što je imovina izbačena iz indeksa.

04. svibanj 2024 23:10