Biznis i politika
StoryEditor

Za Putina je Ukrajina sporedna stvar, ali dovoljan indikator slabosti Zapada

06. Srpanj 2022.
9. Konferencija o izvozu 'Pametni znaju čemu služi izvoz', Razgovor 1 na 1: Vanja Figenwald i Vlatko Cvrtilafoto Ratko Mavar

Piše: Roko Kalafatić

Sve se više govori o krizi koju globalno tržište osjeća zbog duge borbe s pandemijom COVID-19, ali i o ratu u Ukrajini i nadolazećoj energetskoj krizi i utjecaju na prehrambenu industriju koji će kasnije biti još izraženiji.

Na devetoj Liderovoj konferenciji o izvozu, govorio je i Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku i rektor Sveučilišta VERN'. Nije u problemima samo gospodarstvo o kojemu se danas većinom piše, već i razvoj geopolitičke situacije u kojoj se Europa nalazi između interesa Rusije i SAD-a. 

Novi svjetski poredak

Cvrtila, kao i brojni stručnjaci, smatraju da je početak rata u Ukrajini svojevrsni pečat na novi svjetski poredak. Riječ je o potencijalnom stvaranju novog svjetskog poretka na visokoj razini konfliktnosti.

-To je apsolutna istina. Nakon svih prijepora između svjetskih velesila, od SAD-a do Europe, agresija je postala zabranjena. Nema promjene granice silom, tako je barem ustanovljeno, ali čini se da se isto ne primjenjuje – kazao je Cvrtila i poručio da je zabrinjavajuće da je ovako velika sila napala manju.

- EU je zajednica država, ona ne može predviđati poteze već ih sve usuglašavati. Njezin plan o jakoj ekonomiji i strateškoj autonomiji neće biti tako lako ostvariv. EU nema stratešku autonomiju, SAD se vratio i u sigurnosni i energetski prostor tako da će Europa biti prilično nesamostalna.

Govori se o jačanju obrambenih kapaciteta EU, što može značiti daljnju militarizaciju društva i vojnu mobilizacije. U svemu u čemu je Europa bila 'multi' - demokratična, liberalna, otvorena, događat će se određene promjene – smatra Cvrtila.

Nakon Ukrajine, najveći udarac je zadan EU 

Europska unija se u novom ratu našla odjednom i morala je solidarno reagirati, a nakon Ukrajine, upravo će građani EU najviše osjetiti posljedice ruske agresije u Ukrajini, a tek nakon dolaze SAD i ostatak svijeta, kazao je.

- Zabrinjava me što će za dvije godine biti na predsjedničkim izborima. Što će tada predstavljati SAD i kako će organizirati jedinstvenost zapada, kojim će sredstvima sve djelovati ne bi li zadržale dominaciju u svjetskoj ekonomiji.

To je vrsta borbe za budućnost zapada, čiji utjecaj slabi – poručio je Cvrtila i komentirao da je SAD velika sila koja prije svega puno toga prilagođava demokratskim i izbornim procesima, a Biden se neće dovesti u situaciju u kojoj previše riskira pobjedu na sljedećim predsjedničkim izborima.

Ukrajina je u cijeloj priči sporedna stvar

Ukrajina je, smatra Cvrtila, nažalost sporedna stvar u cijeloj Putinovoj igri u kojoj je jedno sigurno dokazao – vrijednosti zajedništva na kojima je zapad mirno spavao uzburkale su se zbog rata koji je puno više od osvajanja jedne zemlje.

- Ruske ambicije neće nestati nakon Ukrajine, one ostaju. Sankcije nikad nisu zaustavljale rat niti promijenile režime. Takvo nešto se postiže vanjskim intervencijama i unutarnjim revolucijama – dodao je i poručio da europsko gospodarstvo već sada ispašta, i ispaštalo bi da rat sutra prestane.

Ono što bi dodatno moglo zagorčati stvari je i potpuno ukidanje isporuke plina prema Europi, a takvo nešto nije nemoguće, smatra Cvrtila.

-To je još jedan od alata koji Putin može iskoristiti iz čiste obijesti, uvijek se treba pripremati na najgori ishod – dodao je i zaključio kako smatra da je jedini pravi način rješavanja ovog rata dijalog između Rusije i SAD-a koji si Biden neće priuštiti u skoroj budućnosti.

04. svibanj 2024 01:47